Waterontharder-expert.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Hard water meten

Komt er bij jou hard of zacht water uit de kraan? Hoe kom je daar achter en wat heeft de hardheid van je drinkwater voor gevolgen op je gezondheid en je huishoudelijke apparaten? In dit artikel lees je er alles over.

 

hard-water-meten-voorbeeld Hardheid van drinkwater

Of het water bij jou thuis hard of zacht is, is afhankelijk van de regio waar je woont. Ons leidingwater wordt namelijk gewonnen uit grondwater. Het water bevindt zich tussen de aardlagen waar allerlei natuurlijke mineralen en zouten aanwezig zijn.

Mineralen zoals calcium en magnesium worden in het grondwater opgenomen en zo dus mee omhoog gepompt. Hoe meer mineralen, hoe harder het water. Er zijn gebieden waar er meer mineralen in het grondwater zitten dan andere. Bovendien zijn er waterzuiveringsbedrijven die het drinkwater al ontharden. Zo is dus je woonplaats bepalend voor de hardheid van je water.

 

Waterhardheid meten

Wil je weten of je thuis hard water hebt of niet, dan is er een simpel trucje dat je kan doen om de waterhardheid te testen. Neem een klein flesje of potje met dop of deksel. Doe er een kleine hoeveelheid (15-20 ml) water in en voeg er een paar druppels groene zeep aan toe. Doe het deksel erop en dan moet je even flink schudden. Als het goed schuimt, is je water zacht. Is er maar weinig schuim, dan is het hard.

Daarnaast kan je ook bij je gemeente gegevens over de waterhardheid opvragen. Maar het nauwkeurigste resultaat krijg je door een echte test te doen. Daarvoor wordt er een teststrip enkele seconden in het water gehouden. Aan de hand van de verkleuring kan je dan zien wat het resultaat is. Dit soort tests kan je via internet bestellen, maar je kan het ook laten uitvoeren door de leverancier van je waterontharder. In België wordt de waterhardheid uitgedrukt in Franse graden (fH), in Nederland gebruikt men meestal Duitse graden (dH).

Tabel voor de hardheid bepaling van water
0 – 7 fH: zeer zacht
7 – 15 fH: zacht
15 – 30 fH: gemiddeld
30 – 45 fH: hard
> 45 fH: zeer hard

 

Van plan om een waterverzachter aan te kopen en benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie? Vrijblijvend offertes op maat aanvragen voor waterontharders kan via de offertepagina.

 

gevolgen hard water

 

Gevolgen hard water

Hard water is, in tegenstelling tot wat men vaak denkt, niet slecht voor de gezondheid. Het menselijk lichaam heeft juist calcium en magnesium nodig. Wel kan het belastend zijn voor je huid en haar, maar op zich is dat met de juiste verzorging op te lossen. Het effect van hard water is van veel grotere invloed op je woning en je huishoudelijke apparaten. Op de douchekop, de kranen en de tegels vormt zich kalkaanslag en hetzelfde geldt voor in je wasmachine, je waterkoker en je koffiezetapparaat en zelfs in je verwarmingsketel en radiatoren. Deze aanslag kan voor problemen zorgen en verstoppingen veroorzaken.

Daarnaast veroorzaakt hard water een snellere slijtage en verbleking van kleuren van de was. Zeep schuimt in hard water minder goed en is daardoor dus ook minder werkzaam. Om hetzelfde effect te krijgen, heb je dus meer wasmiddel nodig.

Om een juiste balans te houden zijn er in Vlaanderen grenzen gesteld voor wat betreft de hardheid van het drinkwater. Het mag niet minder dan 15 fH (bij ontharding door drinkwaterbedrijf) en niet meer dan 67 fH zijn.

 

Vanaf welke waterhardheid waterontharder plaatsen?

Het spreekt voor zich dat een waterverzachter vooral zijn nut zal bewijzen in streken met een hoge waterhardheid. Daarom adviseren experts het gebruik van een waterontharder bij een waterhardheid van 25-30 fH of hoger.

Daaronder heeft het apparaat wel effect maar je kan je afvragen of het de investering wel waard is. Natuurlijk verminder je met een waterverzachter of waterontkalker wel de kans op schade door kalkvorming aan je huishoudapparaten die water verbruiken. Voor een vrijblijvende prijs op maat verwijzen we u graag door naar onderstaand offerteformulier.

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen