Waterontharder-expert.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Waterverzachters vergelijken

Wil je graag een waterverzachter kopen? Dan is het handig om de verschillende soorten waterverzachters te vergelijken. Kies je best voor een waterontharder met of zonder zout? Of wil je de prijs van waterontharders vergelijken? In dit artikel vind je alle info om de beste waterontharder voor jouw woning te kiezen.

Ga snel naar:
Soorten waterverzachters vergelijken
Waterontharder prijs vergelijken
Voordelen waterverzachter installateur
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

 

 

Hoe kies ik de beste waterontharder voor mijn woning?

Er zijn verschillende soorten waterverzachters op de markt. Maar wat is nu de beste keuze voor jou? Om gericht waterverzachters te vergelijken, stel je jezelf best de volgende vragen:

 • Wat is je budget? Wil je graag een goedkope waterverzachter of heb je een ruimer budget? Waterverzachters met zout zijn gemiddeld duurder, maar ze zijn ook doeltreffender. Zo verdien je je investering op termijn terug door lagere energiekosten, minder zeep en wasproducten, … Verder in dit artikel lees je meer over de prijs van waterverzachters.
 • Hoe groot is je huishouden? Het aantal bewoners in je huishouden bepaalt de capaciteit van de waterverzachter. Hoe groter de watervraag, hoe groter de benodigde capaciteit. Zo ben je zeker van een optimale werking van je waterverzachter zonder drukverlies.
 • Is je waterverbruik stabiel of variabel? Als je gaat voor een waterverzachter met zout hou je best rekening met je waterverbruik. Is dat verbruik vrij stabiel? Dan is een mechanische waterverzachter een mogelijke optie. Ben je echter vaak op reis of heb je regelmatig gasten over de vloer? Dan is een elektronische waterontharder voor jou de beste keuze.
 • Hoeveel ruimte heb je ter beschikking? Als je weinig plaats hebt in je woning, kan je kiezen voor een compacte waterverzachter. Die past bv. onder je gootsteen of in een keuken- of gangkast. Is er genoeg plaats in je berging of kelder? Dan kies je best voor een toestel met reguliere afmetingen.

Een installateur helpt je bij het maken van de juiste keuze: hij informeert je over de mogelijkheden en helpt je bij het kiezen van de beste waterverzachter op maat van jouw situatie. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Soorten waterverzachters vergelijken

Waterverzachters komen in verschillende soorten en maten. Grofweg maken we een onderscheid tussen waterverzachters met zout en waterverzachters zonder zout. Een kort overzicht:

 

1. Waterverzachter met zout

waterverzachters vergelijken

Waterverzachters met zout werken op basis van ionenuitwisseling. Deze apparaten bevatten een harscilinder die calcium- en magnesiumionen wisselt met natriumionen. Zo zetten deze waterontharders hard water om in zacht water. En wat als die harscilinder verzadigd is met kalk en magnesium? Dan is een spoeling met zout water nodig. Er bestaan 2 types waterverzachters met zout:

 • Mechanische waterverzachter: dit apparaat werkt op waterdruk en zonder elektriciteit. Een mechanische waterverzachter spoelt met zout op bepaalde tijdstippen, zonder rekening te houden met het waterverbruik. Door de eenvoudige werking ligt de prijs van dit apparaat lager dan bij een elektronische waterverzachter. Daarnaast vermijd je ook bijkomende elektriciteitskosten.
 • Elektronische waterverzachter: in tegenstelling tot een mechanische waterverzachter werkt dit type wél op elektriciteit. Hierdoor is de elektronische waterverzachter iets duurder, maar de spoelingen met zout water gebeuren wel volumegestuurd. Zo vermijd je onnodige spoelingen en bespaar je zowel op je energiefactuur als op zout voor je waterverzachter.

Richtprijs: 1.000 à 2.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Waterverzachter zonder zout

waterontharders vergelijken

Waterverzachters zonder zout werken anders dan de traditionele waterontharders met zout. Belangrijk om te weten is dat waterverzachters zonder zout de kalk niet uit het water verwijderen, maar de afzet ervan op je leidingen verhinderen. Deze manier van verzachten is minder doeltreffend dan een waterverzachter met zout. Er zijn verschillende manieren om die afzet van kalk te verhinderen:

 • Magnetisch: door middel van een magnetisch veld kristalliseert de kalk. Zo stroomt de kalk met het water mee in plaats van dat het zich afzet tegen de leidingen.
 • CO2-injectie: een CO2-injectie vindt iedere keer plaats wanneer er water door het apparaat stroomt. Door een chemische reactie lost de kalk op in het water. Zo kan de kalk zich niet meer afzetten.
 • Zinken anode: door een elektrochemische reactie tussen de metalen behuizing en de zinkanode komt er zinkion vrij in het water. De kalk hecht zich aan deze stof, waardoor je leidingen vrij blijven.
 • Polyfosfaten: een waterverzachter met polyfosfaten is een compact apparaat. Als er water door het patroon stroomt komen het calcium en magnesium in aanraking met polyfosfaatzouten. Die zorgen ervoor dat de kalk zich niet afzet tegen de leidingen.

Richtprijs: 30 à 2.000 euro, excl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Kies ik best voor een waterverzachter met of zonder zout?

Dit hangt af van jouw wensen en budget. Wil je jouw water volledig en doeltreffend ontharden? Dan kies je het best voor een waterverzachter met zout. Heb je een kleiner budget? Dan is een waterverzachter zonder zout ook een optie. Let op: de werking van een waterverzachter zonder zout is tot op vandaag nog onvoldoende bewezen.

TIP: wil je graag nog verder verschillende waterverzachters vergelijken? Een specialist informeert je graag over de mogelijkheden en de beste keuze voor jouw situatie. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij specialisten actief in jouw buurt via de offertepagina.

 

Waterontharder prijs vergelijken

De prijs speelt natuurlijk een belangrijke rol bij de aanschaf van een waterontharder. In de tabel vind je een overzicht van de verschillende types waterontharders (met of zonder zout) en hun richtprijs:

Soort waterverzachterTypeGemiddelde prijs
Waterverzachter met zoutMechanisch€ 1.000 à 1.400 (excl. btw, incl. plaatsing)
Elektrisch€ 1.600 à 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
Waterverzachter zonder zoutMagnetisch€ 30 à 500 (excl. btw en plaatsing)
CO2-injectie€ 1.500 à 2.000 (excl. btw en plaatsing)
Zinken anode€ 500 à 1.500 (excl. btw en plaatsing)
Polyfosfaten€ 100 à 150 (excl. btw en plaatsing)

TIP: is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%. Dit geldt voor zowel de materiaal- als arbeidskosten. Vraag vrijblijvend offertes aan bij verschillende vakmannen actief in jouw buurt. Start jouw aanvraag.

 

waterontharder prijs vergelijken

 

Waarom een installateur inschakelen?

Wil je de waterverzachter zelf plaatsen of twijfel je om dit project uit te laten voeren door een erkende installateur? Met een specialist geniet je van de volgende voordelen:

 • Advies op maat: een specialist adviseert je over de beste keuze voor jouw situatie. Hij houdt rekening met jouw wensen en informeert je over een passende waterverzachter op maat. Ook kan je met al je vragen bij hem terecht.
 • Vlotte & correcte uitvoering: de vakman weet door zijn ervaring precies hoe hij de waterontharders op de correcte manier moet plaatsen. Hij beschikt ook over het gepaste gereedschap om deze klus snel en efficiënt uit te voeren. Zo geniet je dezelfde dag nog van zacht water in je woning.
 • Kwalitatieve waterontharders: een professionele installateur werkt alleen met hoogwaardige toestellen met een lange levensduur. Voor het jaarlijkse onderhoud van je waterverzachter kan je ook bij je installateur terecht.
 • Verlaagd btw-tarief: is jouw woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%. Dit geldt voor zowel de materiaal- als arbeidskosten!

BELANGRIJK: wil je gericht waterverzachters vergelijken om de beste keuze te maken voor jouw situatie? Kom dan in contact met meerdere vakmannen actief in jouw buurt en vergelijk de prijzen. Start jouw aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen