Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hardheid water meten

Als je in je woning te maken hebt met hard water, kan dit heel wat nadelen met zich meebrengen. Maar hoe weet je nu of er bij jou hard of zacht water uit de kraan komt? Hoe kan je de hardheid van het water meten? Welke gevolgen heeft de hardheid van je drinkwater op je gezondheid en je huishoudelijke apparaten? En hoe kan je hard water zacht maken? In dit artikel lees je er alles over.

Ga snel naar:
Wanneer is water hard?
Hoe hardheid water meten?
Waarom hardheid water meten?
Water ontharden met waterontharder
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is de hardheid van water?

Of het water bij jou thuis hard of zacht is, is afhankelijk van de regio waar je woont. Ons leidingwater wordt namelijk gewonnen uit grondwater. Het water bevindt zich tussen de aardlagen waar allerlei natuurlijke mineralen en zouten aanwezig zijn.

Mineralen zoals calcium en magnesium worden in het grondwater opgenomen en zo dus mee omhoog gepompt. Hoe meer mineralen, hoe harder het water. Er zijn gebieden waar er meer mineralen in het grondwater zitten dan andere. Bovendien zijn er waterzuiveringsbedrijven die het drinkwater al ontharden. Zo is je woonplaats dus bepalend voor de hardheid van je water.

 

Wanneer is water hard?

In België drukken we de waterhardheid meestal uit in Franse graden (fH). We maken daarbij onderscheid tussen de volgende hardheden:

 • 0 – 7 fH: zeer zacht
 • 7 – 15 fH: zacht
 • 15- 30 fH: gemiddeld
 • 30 – 45 fH: redelijk hard
 • > 45 fH: hard tot zeer hard

Ligt de hardheid van je water tussen 0 en 15 fH? Dan heb je zacht water. Een waterhardheid tussen 7 en 15 fH wordt gezien als de ideale hardheid voor water omdat er zich dan geen kalk op je leidingen, kranen… vormt. Bovendien ligt de minimale hardheid van het drinkwater in Vlaanderen op 15 fH (bij ontharding door een drinkwaterbedrijf). Kleine hoeveelheden calcium en magnesium zijn namelijk goed voor je gezondheid.

Als je water een hardheid heeft die hoger is dan 30 fH, spreken we dus over hard water. In dat geval is het aangeraden om een waterontharder te installeren. Een waterontharder haalt de kalk uit het water zodat die je huishoudapparaten, kranen, leidingen… niet kan aantasten.

Niet zeker of je een waterontharder nodig hebt? Voor je een waterontharder laat installeren, laat je best eerst de waterhardheid meten door een waterontharder installateur. Deze kan de exacte waterhardheid bepalen en je adviseren over de eventuele plaatsing van een waterontharder. Ontvang advies op maat.

 

Hoe hardheid water meten?

Er zijn verschillende methodes die je kan gebruiken om de hardheid van het water in je woning te bepalen. Je kan daarbij zelf de waterhardheid meten of deze laten meten door een expert. Een overzicht:

 

OPTIE 1: zelf hardheid water meten

Er zijn enkele tests die je zelf kan doen om de hardheid van je water te meten. We zetten er drie op een rij:

 • Testen met zeep: deze test is niet nauwkeurig, maar geeft je wel een idee over de hardheid van je water. Je neemt hiervoor een klein flesje of potje met dop of deksel, doet er een kleine hoeveelheid (15-20 ml) water in en voegt er een paar druppels groene zeep aan toe. Vervolgens moet je even flink schudden. Als het goed schuimt, is je water zacht. Is er maar weinig schuim, dan is het hard.
 • Testen met teststrip: je kan de hoeveelheid kalk in het water ook meten met teststrips. Die papieren strips dompel je dan kort onder in leidingwater tot ze een bepaalde kleur aannemen. Als je die kleur vergelijkt met de bijhorende kleurschaal kan je de waterhardheid aflezen. Ook deze methode geeft niet erg nauwkeurige resultaten.
 • Testen met druppeltest: tot slot kan je ook nog de druppeltest gebruiken om de hardheid van je water te meten. Daarbij neem je een beetje leidingwater en voeg je hier geleidelijk aan enkele druppels speciale vloeistof aan toe. Blijf druppels toevoegen tot het water niet meer van kleur verandert en tel ondertussen hoeveel druppels je toevoegt. Dat aantal vertelt je dan de hardheid van het water. Deze methode geeft wel betrouwbare en nauwkeurige resultaten.

Op zoek naar een waterhardheid test? In onze webshop vind je een aanbod aan teststrips en druppeltesten die je snel en gemakkelijk online kan bestellen. Bekijk het aanbod in de webshop.

 

OPTIE 2: hardheid water laten meten door specialist

Naast zelf testen kan je de hardheid van het water ook te weten komen door je waterleverancier te contacteren of de hardheid te laten meten door een specialist. Als je je waterleverancier contacteert, kan deze de waterhardheid doorgeven voor jouw regio. Je kan de hardheid van het water daarnaast ook bij je gemeente zelf gaan opvragen.

Verder kan je de exacte water hardheid in jouw woning dus ook door een waterontharder installateur laten meten. Deze beschikt over de nodige kennis en het materiaal om de hardheid nauwkeurig te bepalen. Bovendien kan deze ook een gepaste oplossing voorstellen. Kom in contact met een expert in de buurt.

 

Waarom hardheid water meten?

Hard water is, in tegenstelling tot wat men vaak denkt, niet slecht voor de gezondheid. Het menselijk lichaam heeft juist calcium en magnesium nodig. Wel kan het belastend zijn voor je huid en haar, maar op zich is dat met de juiste verzorging op te lossen. Het effect van hard water is van veel grotere invloed op je woning en je huishoudelijke apparaten. We zetten even de negatieve gevolgen van hard water op een rij:

 1. Kalkaanslag

  Met hard water vormt zich op de douchekop, de kranen en de tegels kalkaanslag. Hetzelfde geldt voor in je wasmachine, je waterkoker en je koffiezetapparaat en zelfs in je verwarmingsketel en radiatoren. Deze kalkaanslag kan voor problemen zorgen en verstoppingen veroorzaken.

 2. Huishoudapparaten gaan minder lang mee

  De kalk in hard water tast je huishoudapparaten aan waardoor de levensduur tot wel 30% korter is. Dat komt omdat het water minder goed kan doorstromen of de warmte niet goed meer kan afgegeven worden.

 3. Hogere energiekosten

  Door de kalkvorming op je leidingen kan water er minder goed doorstromen. En dat geldt dus ook voor de leidingen van je verwarmingsinstallatie. Daardoor daalt het rendement van je verwarming na 5 à 10 jaar al met 20%.

 4. Schade aan textiel

  Verder veroorzaakt hard water een snellere slijtage van je kledij en een verbleking van de kleuren van je was. Je kleren voelen langer zacht aan wanneer je zacht water dan wanneer je hard water gebruikt.

 5. Meer zeep nodig

  Tot slot schuimt zeep in hard water minder goed en is deze daardoor dus ook minder werkzaam. Om met hard water hetzelfde effect te krijgen als met zacht water, heb je dus meer wasmiddel nodig, wat ook leidt tot meer kosten.

 

BELANGRIJK: om de gevolgen te kunnen inschatten, is het dus belangrijk om de hardheid van je water te kennen. Is je water te hard? Dan kan je je water ontharden zodat het de ideale waterhardheid krijgt. Daarvoor kan je een waterontharder gebruiken. Wil je een waterontharder installeren? Vergelijk vrijblijvend offertes van erkende installateurs in de buurt via de offerteservice.

 

 

hardheid water

 

Water ontharden met waterontharder

Om je water te ontharden en de ideale waterhardheid te krijgen, is het aangeraden om een waterontharder te installeren. Je kiest best voor een waterontharder met zout, aangezien dit de enige waterontharders zijn die de kalk uit het water halen. Dat doen ze door in een harscilinder de calcium- en magnesiumionen te vervangen door natriumionen aan de hand van harskorrels. Wanneer de harscilinder verzadigd is, spoelt het systeem de cilinder schoon met zout water. Hoe dat gebeurt, hangt af van de soort waterontharder:

 • Mechanische waterontharder: hierbij spoelt het systeem op vaste tijdstippen. Daardoor zijn mechanische waterontharders ideaal bij een stabiel waterverbruik.
 • Elektronische waterontharder: deze waterontharders spoelen volumegestuurd. Dat betekent dat er enkel een spoeling plaatsvindt wanneer de korrels verzadigd zijn. Dit systeem is daarom ideaal bij een onregelmatiger waterverbruik.

 

Vanaf welke waterhardheid waterontharder plaatsen?

Het spreekt voor zich dat een waterverzachter vooral zijn nut zal bewijzen in streken met een hoge waterhardheid. Daarom adviseren experts het gebruik van een waterontharder bij een waterhardheid van 25 à 30 fH of hoger. Bij een lagere hardheid heeft het apparaat wel effect maar je kan je afvragen of het de investering wel waard is. Natuurlijk verminder je met een waterverzachter of ontkalker wel de kans op schade door kalkvorming aan je huishoudapparaten die water verbruiken.

Je kan bij een professionele waterontharder zelf de gewenste hardheid van je water instellen. In de meeste gevallen is de waterhardheid met een waterontharder niet 0 fH, maar blijft er een resthardheid in het water. Zo heeft het water de ideale waterhardheid en moet je ontharder niet overmatig werken. Wil je graag advies over de installatie van een waterontharder voor jouw situatie? Of weet je niet hoe je je waterontharder kan instellen? Gebruik onze offerteservice en kom in contact met installateurs in de buurt!

 

Prijs waterontharder

Voor een waterontharder met zout betaal je gemiddeld € 1.000 à 2.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Die prijs kan wel verschillen naargelang het type waterontharder, de benodigde capaciteit, het merk van de waterontharder… In de tabel hieronder geven we enkele richtprijzen per soort waterontharder:

Soort waterontharderGemiddelde prijs
Elektronische waterontharder€ 1.600 à 2.000 (excl. btw en incl. plaatsing)
Mechanische waterontharder€ 1.000 à 1.400 (excl. btw en incl. plaatsing)

LET OP: de prijs voor de installatie van een waterontharder kan ook verschillen van installateur tot installateur. Daarom is het aangeraden om offertes van meerdere installateurs te vergelijken. Zo kan je een doordachte keuze maken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen