Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterontharder zelf installeren

Zacht water in je woning heeft enkel voordelen: huishoudelijke apparaten die langer meegaan, lagere stookkosten, minder schoonmaken, … Je kan een waterverzachter laten plaatsen door een installateur, maar ook zo’n waterontharder zelf installeren is een optie. Hoe verloopt die plaatsing? Wat zijn de valkuilen? En zijn de voordelen van doe-het-zelven groter dan de nadelen of is het omgekeerd? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe waterontharder zelf installeren?
Prijs waterontharder installeren
Mogelijke valkuilen & risico’s
Waterontharder zelf plaatsen of vakman?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

 

 

Is je waterontharder zelf installeren een goed idee?

Wil je zelf je waterontharder plaatsen? Dan spaar je natuurlijk de arbeidskosten van een professionele installateur uit. Al is dat financiële voordeel beperkt, want zo’n vakman plaatst een waterverzachter doorgaans op slechts 1 à 2u. Daarnaast moet je ook rekening houden met de volgende factoren:

 • Zelf materiaal kopen aan 21% btw: ga je zelf aan de slag? Dan moet je zelf alle nodige materialen gaan kopen: waterontharder, bypass, slangen, … Bovendien koop je al dit materiaal aan het normale btw-tarief van 21%. Bij een vakman betaal je slechts 6% btw als je woning ouder is dan 10 jaar.
 • Minder keuzevrijheid: ga je offertes vergelijken van verschillende installateurs? Dan krijg je een breed overzicht van de mogelijke toestellen op maat van jouw situatie. Als je zelf je waterontharder plaatst, is dat aanbod veel beperkter.
 • Groter risico op fouten: is de overloopslang niet goed aangesloten op de afvoer naar de riolering? Staat de waterontharder niet helemaal waterpas? Of is de capaciteit van het toestel niet goed afgestemd op jouw waterverbruik? Dan loop je het risico op een slechte werking van je waterverzachter, lekkages, …
 • Geen garantie bij problemen: kamp je met schade in je kelder, garage, … door een foutieve plaatsing? Dan is de kans klein dat je kan rekenen op een garantie of verzekering om die kosten te dekken. Door samen te werken met een installateur ben je wel financieel beschermd.
 • Tragere werken: tenzij je veel ervaring hebt met het plaatsen van waterontharders ben je al gauw een hele dag bezig met de montage. Terwijl een vakman die klus op maximaal 2u klaart. Zo spaar je jezelf veel tijd en moeite uit.
 • Zelf onderhoud verzorgen: installateurs zijn niet happig om toestellen te onderhouden die ze niet zelf geplaatst hebben. De kans is dus groot dat je zelf de onderdelen van je toestel moet testen en reinigen, zelf het zoutreservoir moet reinigen, … Anders komt de werking van je waterontharder in het gedrang.

Is doe-het-zelven een goed idee? Het uitgespaarde uurloon van een installateur weegt duidelijk niet op tegen de nadelen van zelf je waterontharder te installeren. Doe je een beroep op een vakman? Dan ben je zeker van een kwalitatief, correct geplaatst toestel met een optimale werking. Bovendien geniet je ook nog eens van het verlaagde btw-tarief van 6% als je woning ouder is dan 10 jaar. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Hoe waterontharder zelf installeren?

waterontharder zelf installeren

Heb je de nodige ervaring met waterleidingen? Dan kan je eventueel zelf je waterontharder met zout plaatsen. Welke stappen moet je volgen? We zetten ze kort op een rij:

 1. Locatie van de waterontharder bepalen

  Doorgaans plaats je een waterontharder op de plek waar het leidingwater je woning binnenkomt: de kelder, garage, berging, … Je installeert je toestel idealiter vlak na de watermeter. Zorg ervoor dat je waterontharder goed bereikbaar is (om zout bij te vullen, onderhoud uit te voeren), waterpas staat, zich niet bij een warmtebron bevindt, …

 2. Bypass installeren

  Dankzij de bypass kan je de waterontharder uitschakelen zonder de watertoevoer te onderbreken. Dat kan bv. handig zijn als je je vijver wil bijvullen met hard water, je planten water wil geven, … Je moet een stuk van je waterleiding verwijderen en de bypass op de leiding monteren.

 3. Waterontharder aansluiten

  Eerst moet je de aanvoerslang voor het leidingwater aansluiten op de bypass. Zo loopt het harde water in je toestel. Daarna sluit je de retourslang aan. Die zorgt ervoor dat het zachte water vanuit je waterontharder naar de leidingen in je woning kan stromen.

  TIP: voor je de waterontharder aansluit, kan je eventueel nog een voorfilter plaatsen. Zo’n filter zorgt ervoor dat kleine vuile deeltjes niet in de waterontharder terecht komen, waardoor deze langer meegaat.

 4. Afvoer aansluiten

  Een goede afvoer van het zoute spoelwater is essentieel voor een vlotte werking van je waterontharder. Daarom is de volgende stap de aansluiting van je toestel op de afvoer naar de riolering.

 5. Overloop aansluiten

  Elke waterverzachter heeft een overloopaansluiting. Gaat er iets mis en is het waterniveau in je toestel te hoog? Dan kan het teveel aan water wegvloeien naar de riolering via deze overloop. De overloopslang moet je daarom correct aansluiten op de afvoer. Daarna ben je klaar om de waterontharder te starten.

Advies op maat nodig? Met verdere vragen rond de plaatsing van een waterontharder kan je terecht bij een professionele installateur. Zo ben je zeker dat je geen fouten maakt tijdens de montage. Ontvang gratis advies bij een waterontharder installateur actief in je buurt.

 

Prijs waterontharder installeren

Hoeveel betaal je nu ongeveer voor de plaatsing van een waterontharder in je woning? Dat hangt af van het type toestel, de vereiste capaciteit, … Maar ook de keuze om te doe-het-zelven of een vakman in te schakelen, speelt een rol. We zetten kort de kosten voor beide mogelijkheden op een rij:

 

1. Prijs zelf waterontharder installeren (enkel materiaalkosten)

Ga je je waterontharder zelf plaatsen? Dan betaal je enkel de kosten voor je toestel zelf en eventuele andere benodigdheden. Je mag gemiddeld rekenen op de volgende richtprijzen:

 • Mechanische waterontharder: € 700 à 1.000 (incl. btw)
 • Elektronische waterontharder: € 900 à 1.500 (incl. btw)
 • Magnetische waterontharder (zonder zout): € 30 à 500 (incl. btw)

LET OP: magnetische waterontharders zijn goedkoper en bevestig je gewoon rond je waterleiding. Maar de doeltreffendheid is tot op vandaag nog onvoldoende bewezen. Wil je zo’n toestel zonder zout toch uitproberen?Je vindt een uitgebreid aanbod in onze webshop.

 

2. Prijs waterontharder laten installeren (materiaal- en arbeidskosten)

Werk je samen met een installateur van waterontharders? Dan zal de prijs iets hoger liggen door de arbeidskosten, maar je bent wel zeker van een hoogwaardig toestel op maat met een optimale werking. Je mag gemiddeld rekenen op de volgende richtprijzen:

 • Mechanische waterontharder: € 1.000 à 1.400 (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Elektronische waterontharder: € 1.600 à 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

LET OP: de kosten variëren volgens het type toestel en de capaciteit, maar kunnen ook verschillen per installateur. Wil je gericht prijzen van waterontharders, adviezen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 installateurs actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Is doe-het-zelven echt goedkoper?

De kosten voor je waterontharder zullen iets lager liggen als je zelf je toestel plaatst. Daar horen wel een paar kanttekeningen bij. Zo betaal je 21% btw voor alle materialen en je hebt ook geen garantie of verzekering bij eventuele problemen door een foutieve plaatsing. Zo kunnen de kosten voor je project een pak hoger uitvallen.

TIP: je kan het prijsverschil tussen een vakman en doe-het-zelven vergelijken door prijsvoorstellen aan te vragen bij verschillende installateurs. Zo krijg je ook nog gratis advies. Achteraf beslis je zelf of je de plaatsing uitbesteedt of niet. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Mogelijke valkuilen & risico’s

Wil je zeker zijn van de voordelen van zacht water in je woning? Dan is het natuurlijk essentieel dat je waterontharder optimaal werkt. Daarom vermijd je best de volgende valkuilen:

 

1. Waterontharder op de foute locatie

Idealiter plaats je je waterontharder vlak na je watermeter. Is dat geen optie wegens te weinig plaats? Dan vraag je best advies aan een professionele installateur. Hij kan je informeren over mogelijkheden om je toestel elders te plaatsen en toch het zoute spoelwater op te pompen naar een afvoer naar de riolering. Daarnaast moet je waterontharder uiteraard waterpas staan, de temperatuur mag niet onder nul zakken, …

Zeker zijn van de juiste locatie van je waterontharder? Vraag dan advies op maat aan een installateur. Die zorgt ervoor dat jouw type toestel op de ideale plaats staat, goed bereikbaar is om zout bij te vullen, niet bij een warmtebron staat, … Ontvang gratis advies op maat.

 

2. Waterontharder niet op maat van je waterverbruik

Het is essentieel dat de capaciteit van je waterverzachter goed is afgestemd op je waterverbruik en ook je waterhardheid. Ligt die capaciteit te laag? Dan zijn onnodig veel spoelingen met zout water nodig. Dat verhoogt je water- en zoutverbruik, met onnodige kosten tot gevolg. Is de capaciteit van je toestel te hoog? Dan betaal je een te dure aankoopprijs, waardoor je terugverdientijd langer duurt.

Wat is de ideale capaciteit voor mijn waterontharder? Een professionele installateur kan de vereiste capaciteit voor jouw situatie eenvoudig berekenen. Vraag gratis je berekening aan bij een installateur.

 

3. Verkeerde type waterontharder

Wil je zeker zijn van een optimale ontharding van je leidingwater? Dan kies je best voor een waterontharder met zout. Maar welk type toestel is het meest aangewezen voor jouw situatie? Als je waterverbruik vrij stabiel is, kies je best voor een mechanische waterontharder. De spoelbeurten met zout water gebeuren dan op vaste tijdstippen. Is je verbruik eerder variabel? Dan is een elektronisch toestel beter geschikt. Dan gebeuren die spoelingen volumegestuurd en bespaar je dus op je water- en stroomfactuur.

Welk type waterontharder met zout heb ik nodig? Een installateur gaat je waterverbruik na en kiest dan samen met jou het meest geschikte toestel. Ontvang gratis advies en prijzen op maat.

 

4. Geen onderhoud van je waterontharder

Wil je je waterontharder zelf plaatsen? Dan zoek je best een vakman om je toestel 1 keer per jaar te onderhouden. Anders komt de optimale werking van je waterontharder in het gedrang. Bij zo’n onderhoud reinigt en smeert die expert alle onderdelen, maakt hij het zoutreservoir schoon, … Let wel: installateurs zijn niet zo happig om toestellen te onderhouden die ze niet zelf hebben geïnstalleerd.

Benieuwd naar de mogelijkheden van een onderhoudscontract? Vraag dan zeker verschillende voorstellen aan bij installateurs actief in je buurt.

 

zelf waterontharder installeren

 

Waterontharder zelf plaatsen of door vakman?

Loont zelf je waterverzachter installeren de moeite of kies je toch best voor de expertise van een professionele installateur? We zetten beide mogelijkheden kort op een rij:

 

1. Waterontharder zelf installeren

Heb je veel ervaring met waterleidingen? Dan kan je eventueel zelf je waterontharder plaatsen. Zo spaar je de arbeidskosten van een vakman uit. Ga wel secuur te werk en volg goed de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant: bypass correct plaatsen, slangen goed aansluiten, juiste locatie van het toestel, correcte instelling van je waterontharder, … Anders loop je een risico op lekkages, geen optimale ontharding van je water, …

LET OP: als je zelf je waterverzachter koopt, betaal je 21% btw. Werk je samen met een installateur en is je woning minstens 10 jaar oud? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6%.

 

2. Waterontharder laten installeren door vakman

Wil je zeker zijn van een optimale, energiezuinige werking van je waterontharder? Dan schakel je toch best een professionele installateur in. Zo kan je gegarandeerd rekenen op…

 • Gericht advies op maat: welk type waterontharder heb je nodig en met welke capaciteit? Waar komt je toestel best te staan? Dankzij het goede advies van een vakman maak jij de juiste keuzes.
 • Vlotte en correcte plaatsing: een installateur zorgt voor een correcte plaatsing van de bypass, de verschillende slangen, de overloopaansluiting, … Bovendien klaart hij deze klus op 1 à 2 werkuren. Zo kan je snel genieten van zacht water in je woning.
 • Kwalitatieve waterontharder: een installateur werkt enkel met hoogwaardige, energiezuinige toestellen met een lange levensduur. Bovendien heb je een breder keuzeaanbod dan wanneer je zelf op zoek gaat naar een geschikt toestel.
 • Regelmatig onderhoud: een installateur plaatst je toestel volgens de regels van de kunst, maar kan ook het jaarlijkse onderhoud op zich nemen. Tip: je vergelijkt best de onderhoudscontracten van meerdere vakmannen voor je een keuze maakt.
 • Garantie op je toestel en de plaatsing: met een installateur ben je zeker van een goede garantie op je waterontharder. En zijn er achteraf toch problemen? Ook op de plaatsing van je toestel krijg je een garantie. Zo ben je altijd financieel beschermd.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% op zowel de materiaal- als de plaatsingskosten. Dat betekent een flink verschil op je eindfactuur.

CONCLUSIE: een expert plaatst je waterontharder op 1 à 2u, waardoor de arbeidskosten goed meevallen. Als je ook nog rekening houdt met het verlaagde btw-tarief loont een vakman inschakelen meer dan doe-het-zelven. Vooral omdat je zo ook zeker bent van een optimale plaatsing en dito werking van je waterontharder. Je kan gratis offertes aanvragen bij installateurs actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen