Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterontharder installatie

Met een waterontharder geniet je elke dag van de voordelen van zacht water: lagere stookkosten, langere levensduur van je huishoudapparaten, minder wasproducten, een gezonde huid en haar, … Maar waaruit bestaat zo’n waterontharder installatie precies? Hoe installeer je zo’n toestel? En kan je een waterontharder zelf installeren of schakel je best een waterverzachter installateur in? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe waterontharder installeren?
Prijs waterontharder installatie
Aandachtspunten bij de installatie
Zelf waterontharder installeren of vakman?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

 

 

Waaruit bestaat een waterontharder installatie?

De verschillende onderdelen van een waterverzachter installatie hangen af van het type toestel. Kies je voor een waterontharder met zout of zonder zout? Een kort overzicht per optie:

 1. Onderdelen waterontharder met zout: deze betrouwbare waterontharders bestaan uit 2 grote onderdelen: de waterontharder zelf met 1 of 2 ionenwisselaars (om hard water in zacht water om te zetten) en een zoutreservoir. Deze onderdelen kunnen in 1 compacte behuizing zitten, maar ook een apart zoutvat is mogelijk.
 2. Onderdelen waterontharder zonder zout: er bestaan ook waterverzachters die niet werken met zout. Sommige toestellen bestaan enkel uit een magneet die je rond je waterleiding moet plaatsen. Bij andere toestellen gaat het om een patroon met polyfosfaatzouten, een tussenstuk met een actieve zinkanode, … Deze waterontharders zorgen ervoor dat de kalk blijft rondzweven in je leidingwater. Ze zetten hard water dus niet om in zacht water.

installatie waterontharder

 

 

Hoe waterontharder installeren?

Laat je je waterverzachter met zout installeren door een vakman? Dan duurt de waterverzachter installatie slechts 1 à 2 uurtjes. Bij een toestel zonder zout kan je de plaatsing eventueel zelf doen. Hoe gaat die installatie in z’n werk? We zetten het kort op een rij:

 

1. Waterontharder met zout installeren

Dit type waterverzachter zet hard water om in zacht water. Hoe precies? Met een harscilinder die calcium- en magnesiumionen inwisselt voor natriumionen. Is de cilinder verzadigd met kalk? Dan volgt een spoelbeurt met zout water om die cilinder te reinigen. Bij de installatie van zo’n waterontharder werkt een vakman als volgt:

 • STAP 1 = locatie bepalen: een waterontharder bevindt zich meestal op de plek waar de waterleiding je woning binnenkomt, vlak na de watermeter. Een vakman zorgt ervoor dat het toestel goed bereikbaar is, waterpas staat, zich niet in de buurt van een warmtebron bevindt, …
 • STAP 2 = bypass installeren: dankzij een bypass kan je de waterontharder uitschakelen zonder de watertoevoer te onderbreken (bv. om je planten water te geven met hard water). De installateur verwijdert dan een stuk van je waterleiding en monteert de bypass op de leiding.
 • STAP 3 = waterontharder aansluiten: een waterontharder met zout heeft 2 aansluitingen. Met 1 flexibele slang sluit de installateur je toestel aan op de bypass. Zo kan het harde water in je waterverzachter lopen. Met een andere slang loopt het zachte water vanuit je waterontharder naar de leidingen in je woning.
 • STAP 4 = afvoer aansluiten: een volgende belangrijke stap is het aansluiten van je waterverzachter op een afvoer. Zo kan het zoute spoelwater via die afvoer verdwijnen naar de riolering.
 • STAP 5 = overloop aansluiten: elke waterverzachter met zout heeft ook een overloopaansluiting. Is het waterniveau in het zoutvat te hoog? Dan kan het overtollige water via die overloop wegvloeien. De installateur sluit dan een overloopslang aan op de afvoer naar de riolering.

BELANGRIJK: wil je zeker zijn van een correcte plaatsing en een optimale werking van je waterontharder met zout? Vraag dan gratis offertes aan bij verschillende installateurs actief in je buurt.

 

2. Waterontharder zonder zout installeren

De installatie van een waterontharder zonder zout is minder complex. Bij zo’n toestel is het bv. niet nodig om zout spoelwater af te voeren naar de riolering. Kies je voor een magnetische waterverzachter? Dan kan je die gewoon zelf bevestigen rond de buis van je waterleiding. Andere toestellen moet je tussen 2 leidingen plaatsen. Heb je daar weinig ervaring mee? Dan doe je best een beroep op een ervaren installateur.

 

Welke waterontharder installatie laat ik best plaatsen?

Tot op vandaag is de werking van waterontharders zonder zout onvoldoende bewezen. Kortom, wil je zeker zijn van een doeltreffende ontkalking van je leidingen? Dan kies je best voor een waterverzachter met zout die hard water daadwerkelijk omzet in zacht water. Een installateur informeert je graag over de mogelijkheden voor jouw woning. Bovendien zorgt hij ook voor een correcte en vlotte installatie van je waterontharder.

Op zoek naar een installateur actief in je buurt? Je kan gratis advies en prijzen op maat bij meerdere installateurs aanvragen via onze offerteservice.

 

Prijs waterontharder installatie

De kosten voor een waterverzachter installatie hangen vooral af van je keuze voor een toestel met of zonder zout. Beide opties op een rij:

 

1. Prijs waterontharder installatie met zout

Een ervaren installateur zorgt voor een correcte en snelle installatie van je waterontharder met zout. Daardoor blijven de plaatsingskosten beperkt. Hoeveel betaal je dan ongeveer voor zo’n waterontharder, inclusief installatie? Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

Soort waterontharder met zoutPrijs (excl. btw, incl. installatie)
Mechanische waterontharder€ 1.000 à 1.400
Elektronische waterontharder€ 1.600 à 2.000

LET OP: de prijzen voor een waterontharder (inclusief installatie) kunnen verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht materiaal- en arbeidskosten, maar ook adviezen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij verschillende vakmannen via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

2. Prijs waterontharder installatie zonder zout

De prijs voor een waterontharder installatie zonder zout is vooral afhankelijk van het type toestel dat je kiest. Enkele richtprijzen op een rij:

Soort waterontharder zonder zoutPrijs (excl. btw en plaatsing)
Waterontharder met CO2-injectie€ 1.500 à 2000
Waterontharder met zinken anode € 500 à 1.500
Waterontharder met polyfosfaten€ 100 à 150
Magnetische waterontharder€ 30 à 500

LET OP: bij deze prijzen is de plaatsing niet inbegrepen. Ben je op zoek naar een prijs voor een dergelijke waterontharder, inclusief installatie? Vraag dan gratis voorstellen aan bij een installateur actief in je buurt.

 

waterverzachter installatie

 

Aandachtspunten bij waterontharder installatie

Wil je een waterontharder laten installeren? Ontdek handige tips om de beste waterontharder te kiezen en hou rekening met de volgende aandachtspunten:

 • Soort waterontharder: voor een doeltreffende ontkalking van je leidingen kies je best voor een waterontharder met zout. Is je waterverbruik het hele jaar door vrij stabiel? Dan is een mechanische waterontharder aangewezen (spoelbeurten op bepaalde tijdstippen). Is je waterverbruik variabel (bv. vaak op reis)? Dan ga je beter voor een elektronische waterontharder (volumegestuurde spoelbeurten).
 • Capaciteit van de waterontharder: laat je een waterontharder installeren? Dan moet de capaciteit afgestemd zijn op je waterverbruik en je waterhardheid. Ligt die capaciteit bv. te laag? Dan zijn onnodig veel spoelingen met zout water nodig. Dat verhoogt je water- en zoutverbruik.
 • Locatie van de waterontharder: een waterontharder installatie staat doorgaans waar het leidingwater je woning  binnenkomt (kelder, berging, garage, …). Kan je je toestel niet bij een afvoer plaatsen? Geen nood, er bestaan oplossingen om het zoute spoelwater op te pompen naar een locatie waar er wel een afvoer is naar de riolering.
 • Voorfilter of waterfilter: bij de installatie kan een vakman ook een voorfilter of waterfilter plaatsen. Zo’n filter houdt kleine deeltjes vuil tegen en vermijdt dat deze continu in de waterontharder terecht komen. Een voorfilter is niet noodzakelijk voor een goede werking van je waterontharder, maar verlengt wel de levensduur ervan.
 • Formaat van de waterontharder: een waterontharder moet vlot bereikbaar zijn. Is er onvoldoende plaats in je kelder, garage of berging? Dan kan je ook gaan voor een compacte waterverzachter. Door de beperkte afmetingen kan je zo’n toestel kwijt onder de gootsteen of in een keuken- of gangkast.
 • Onderhoud van de waterontharder: je polst bij je installateur best naar de mogelijkheid van een onderhoudscontract. Voor een optimale werking en een kortere terugverdientijd heeft je toestel namelijk om de 1 à 2 jaar een onderhoud nodig. Dat kost ongeveer € 60 à 80 (excl. btw).

Advies op maat? Een professionele installateur houdt rekening met al deze aandachtspunten bij de installatie van je waterontharder. Ontvang gratis voorstellen bij verschillende installateurs actief in je buurt.

 

Zelf waterontharder installeren of vakman inschakelen?

Is het mogelijk om de installatie van je waterontharder zelf te doen? Of doe je best een beroep op een professionele installateur? Beide opties op een rij:

 

1. Zelf waterontharder installeren

Een waterontharder zelf installeren lijkt eenvoudig, maar er komt heel wat bij kijken. Denk maar het bepalen van de ideale locatie, de bypass correct aanbrengen, perfect waterdichte aansluitingen, een regelaar voor de waterdruk, … Kies je voor een toestel zonder zout? Dan is de installatie van de waterontharder al minder complex. Hou er wel rekening mee dat je 21% btw betaalt op alle materialen die je aankoopt. Werk je samen met een vakman? Dan betaal je slechts 6% btw als je woning minstens 10 jaar oud is.

 

2. Waterontharder laten installeren

Wil je efficiënt kalkafzetting op je leidingen voorkomen? Dan laat je best een waterontharder met zout installeren door een professionele installateur. Zo kan je gegarandeerd rekenen op:

 • Advies op maat: kies je best voor een mechanische of elektronische waterverzachter? Welke capaciteit heb je nodig? Wat is de ideale locatie voor je toestel? Een installateur geeft je graag advies op maat.
 • Correcte installatie: met al zijn ervaring en vakkennis plaatst een installateur je waterontharder volgens de regels van de kunst. Zo ben je zeker van een optimale werking en verdien je je investering sneller terug door lagere stookkosten, een langere levensduur van je huishoudapparaten, …
 • Snelle plaatsing: met de installatie van een waterontharder ben je als doe-het-zelver even bezig. Een installateur klaart die klus al op gemiddeld een uurtje. Zo vallen de installatiekosten best mee.
 • Garantie: kamp je met schade door een foutieve plaatsing? Dan vervalt naar alle waarschijnlijkheid de garantie op je toestel. Bij installatie door een vakman ben je wel zeker van die garantie.
 • Hoogwaardige waterontharder: een installateur werkt enkel met kwalitatieve merken van waterontharders. Ook voor de bypass, flexibele slangen, drukregelaar, … werkt hij enkel met topkwaliteit.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% op zowel de materiaal- als arbeidskosten.

CONCLUSIE: de installatie van je waterontharder door een specialist loont duidelijk meer. Zo ben je zeker van een kwaliteitsvol en correct geplaatst toestel met een optimale werking. Bovendien kan je ook nog eens de kosten drukken met het verlaagde btw-tarief als je woning ouder is dan 10 jaar. Wil je gratis offertes op maat ontvangen? Start dan je gratis aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen