Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Werking waterontharder

Waterontharders zetten hard water om in zacht water door het kalkgehalte ervan te verminderen. Hiervoor zijn er verschillende wateronthardingstechnieken. Op welke manieren hard water kan worden omgezet in zacht water, kom je te weten in dit artikel.

Ga snel naar:
Werking o.b.v. onthardingsmethode
Werking o.b.v. aansturing
Prijs waterontharder
Wanneer waterontharder nodig?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder haalt calcium en magnesium uit het leidingwater om zo kalkaanslag op je leidingen, huishoudelijke apparaten, kranen… te voorkomen. De meeste waterontharders werken volgens het principe van ionenuitwisseling, maar ze kunnen ook werken via omgekeerde osmose of elektromagnetisme. De werking van waterontharders hangt bovendien niet alleen af van de onthardingstechniek, maar ook van de aansturing. We gaan er hieronder dieper op in.

Kom je graag te weten welke waterontharder voor jou is aangeraden? Een waterontharder installateur adviseert je het meest geschikte toestel op basis van jouw waterverbruik, woonsituatie… Kom in contact met installateurs in jouw buurt.

hoe werkt een waterverzachter

 

Werking waterontharder o.b.v. onthardingsmethode

Waterverzachters kunnen hard water omzetten in zacht water via ionenuitwisseling, omgekeerde osmose of een andere techniek zoals elektromagnetisme, CO2-injectie…

 

1. Waterontharder o.b.v. ionenuitwisseling (met zout)

Waterontharders die werken volgens het principe van ionenuitwisseling komen het vaakst voor. Daarbij worden in een cilinder met harskorrels de calcium- en magnesiumionen in het water uitgewisseld voor natriumionen. Het water wordt dus effectief ontkalkt door de harskorrels.

Als de harskorrels verzadigd zijn, vermindert hun werking en moet de harscilinder worden schoongespoeld of geregenereerd. Meestal gebeurt dat automatisch via een zoutreservoir. Het pekelwater spoelt de kalk en het magnesium van de hars en wordt via de riool afgevoerd. Na de regeneratie is de harsfilter schoon en kan de ionenuitwisseling terug optimaal gebeuren. Waterontharders o.b.v. ionenuitwisseling worden als het meest efficiënt gezien.

 

2. Waterontharder o.b.v. omgekeerde osmose (met filters)

Bij omgekeerde osmose wordt leidingwater door verschillende filters en onder hoge druk door een halfdoorlatend membraan geleid. Daarbij wordt niet alleen kalk, maar worden ook zouten, mineralen en andere verontreinigingen uit het water gefilterd.

Waterontharders die werken via omgekeerde osmose worden daarom vooral gebruikt voor industriële toepassingen. Bijvoorbeeld in fabrieken of laboratoria, waar volledig zuiver water vereist is. Voor consumententoepassingen zijn ze minder geschikt. Ze vragen meer onderhoud en produceren kleinere hoeveelheden zacht water t.o.v. waterontharders met ionenuitwisseling.

 

3. Waterontharder zonder zout

Water ontharden zonder zout kan op verschillende manieren:

  • Via elektromagnetisme: bij deze methode worden sterke magneten om de waterleiding geplaatst. De kalk zou hierdoor blijven rondzweven in het water en zich minder snel afzetten op de leidingen. De werking van magneten is echter niet wetenschappelijk bewezen; het principe van elektromagnetisme verandert namelijk niets aan de samenstelling van het water.
  • Via CO2-injectie: hierbij wordt een kleine hoeveelheid CO2-gas in het water geïnjecteerd wanneer het door het systeem stroomt. Door de chemische reactie lost de kalk in het water op, waardoor het zich niet kan afzetten op je leidingen. Waterontharding via CO2-injectie is effectief, maar is wel redelijk duur.
  • Via zinkanode: dit is een gepatenteerd tussenstuk van ION Duitsland dat je op je waterleiding monteert. Het bevat actieve zinkanodes met een hoge zuiveringsgraagd. De zinkanode en de metalen behuizing lokken een elektrochemische reactie uit, waardoor de kalk in het water zich rond het zinkion hecht.
  • Keramische waterontharder: hierbij zorgen keramische parels ervoor dat de kalk in het water zich vormt tot minuscule nanokristallen. Die hechten zich niet aan je leidingen, kranen…, maar stromen mee met het leidingwater naar de riolering. Ook hiervan is de betrouwbaarheid nog niet bewezen.

 

Welke waterontharder werkt echt?

Van sommige waterontharders is de werking echt bewezen, van anderen niet. Zo hebben waterverzachters op basis van ionenuitwisseling en omgekeerde osmose een bewezen werking; ontharders zonder zout dan weer niet. Of een waterontharder echt werkt, hangt dus af van het type en de onthardingsmethode.

Een waterverzachter op basis van ionenuitwisseling wordt het meest aangeraden voor particulieren. Het onderhoud ervan is relatief goedkoop, ze werken het meest efficiënt en ze zijn in staat om grote hoeveelheden water om te zetten in zacht water.

Ook profiteren van de voordelen van onthard water? Ontvang vrijblijvend offertes voor waterontharders met zout via onze gratis offerteservice.

 

werking waterontharder

Werking waterontharder o.b.v. aansturing

Waterontharders kunnen dus op verschillende manieren water ontharden. Bij de waterontharders met zout is er ook nog een verschil in werking op basis van de aansturing. Dit heeft meteen ook de grootste invloed op de kostprijs. Een overzicht:

 

1. Mechanische waterontharder

Hydraulische of mechanische waterverzachters werken via waterdruk in de leidingen. Ze verbruiken dus geen elektriciteit. Daardoor is er geen sprake van bijkomende verbruikskosten. Ze vereisen ook amper onderhoud. De regeneratie gebeurt tijdsgestuurd. De spoeling met zout water gebeurt dus op vaste tijdstippen, nadat er een bepaalde tijdsperiode verstreken is. Hierdoor is een mechanische waterverzachter aangeraden wanneer je waterverbruik stabiel is.

 

2. Elektronische waterontharder

Elektronische waterverzachters werken op elektriciteit, waardoor je rekening moet houden met bijkomende elektriciteitskosten. Door het elektronische besturingssysteem kan je de gewenste waterhardheid, de regeneratietijd… zelf instellen. De spoeling gebeurt hier dus volumegestuurd, nadat je een bepaalde hoeveelheid water hebt verbruikt. De regeneratie is dus afgestemd op je waterverbruik. Een elektronische waterontharder is aangeraden wanneer je een variabel waterverbruik hebt.

 

Prijs waterontharder

Hieronder vind je een overzicht van de prijzen van de verschillende types waterontharders:

Soort waterontharderTypeGemiddelde prijs
Waterontharder met zoutMechanisch€ 1.000 à 1.400 (excl. btw, incl. plaatsing)
Elektrisch€ 1.600 à 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
Waterontharder zonder zoutMagnetisch€ 30 à 500 (excl. btw en plaatsing)
CO2-injectie€ 1.500 à 2.000 (excl. btw en plaatsing)
Zinken anode€ 500 à 1.500 (excl. btw en plaatsing)
Polyfosfaten€ 100 à 150 (excl. btw en plaatsing)

TIP: via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend advies op maat over de meest geschikte waterontharder voor jouw woonsituatie met bijhorende prijzen. Start hier jouw aanvraag.

 

Wanneer is een waterontharder nodig?

Water met een hoge hardheid bevat veel metaalionen zoals magnesium- en calciumcarbonaat. Hard water is niet ongezond, maar heeft wel een nefaste invloed op de levensduur van huishoudelijke apparaten. Hard water zorgt ook voor een minder efficiënt verwarmingsproces waardoor je meer energie zal moeten verbruiken. Natuurlijk kan je je apparaten regelmatig ontkalken of met kalkreiniger aan de slag gaan om kalk te verwijderen. Maar het kan ook makkelijker door te kiezen voor een waterontharder.

De hardheid van water wordt in België meestal uitgedrukt in Franse graden (fH). Hoe hoger deze waarde, hoe harder het water. Vanaf 30 fH spreekt men van hard water, vanaf meer dan 45 fH van zeer hard water. Daarom wordt aangeraden om bij een waterhardheid vanaf 30 fH een waterverzachter te plaatsen, al raden fabrikanten de plaatsing al aan bij een een lagere waterhardheid.

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen