Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Mechanische waterontharder

Een mechanische waterontharder haalt kalk uit je water en zet zo hard water om in zacht water. Zo vermijd je dat kalk zich op je kranen, waterleidingen, huishoudelijke apparaten… afzet. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van een mechanische waterontharder? Wat kost zo’n toestel? En wat zijn de verschillen met een elektronische waterontharder? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen mechanische waterontharder
Prijs mechanische waterontharder
Mechanische vs. elektrische ontharder
Vergelijk vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Wat is een mechanische waterontharder?

Een mechanische waterontharder zet hard water om in zacht water op basis van ionenuitwisseling. Het toestel heeft een cilinder met harskorrels die de kalk- en magnesiumionen in het water omwisselt met natriumionen. De harskorrels raken geleidelijk verzadigd met kalk en moeten daarom gespoeld worden met zout. Bij een mechanische waterontharder gebeurt die spoeling (of regeneratie) op vaste tijdstippen. Daarom is zo’n toestel ideaal wanneer je waterverbruik het hele jaar door vrij stabiel is.

Op zoek naar een mechanische waterontharder? Een waterontharder expert geeft jou graag advies over het meest geschikte toestel en zorgt voor een vlotte en correcte installatie zodat de ontharder optimaal werkt. Vind en vergelijk installateurs in jouw buurt.

mechanische waterontharder

 

Voor- en nadelen mechanische waterontharders

In vergelijking met een elektronische waterverzachter heeft een mechanische waterontharder verschillende voordelen, maar ook enkele nadelen. We wegen ze hieronder kort tegen elkaar af:

 

  • Goedkoop: mechanische waterontharders zijn goedkoper dan hun alternatief. Dat komt omdat ze minder technologie bevatten dan elektronische waterontharders. Bovendien zijn ook de onderhoudskosten beperkter bij een mechanische ontharder.
  • Milieuvriendelijk: een mechanische waterverzachter werkt niet op elektriciteit. De energie voor de werking ervan komt uit waterdruk in de leidingen. Een elektronische waterontharder verbruikt daarentegen wel elektriciteit en is daardoor minder milieuvriendelijk.
  • Weinig kans op defecten: omdat er in een mechanisch toestel minder technologie zit, is er ook minder kans op defecten of technische storingen. Een elektronische waterontharder daarentegen bevat meer elektronische onderdelen die stuk kunnen gaan.
  • Makkelijk te gebruiken: net omdat een mechanische waterontharder minder technologische onderdelen en software bevat, is dit type waterontharder simpeler en makkelijker in gebruik.
  • Meer plaatsingsmogelijkheden: tot slot moet je een mechanische waterverzachter niet per se in de buurt van een stroompunt plaatsen, omdat het toestel toch niet op elektriciteit werkt. Je hebt dus meer vrijheid om het toestel te plaatsen.

 

  • Tijdsgestuurd: een mechanische waterontharder regenereert altijd op vaste tijdstippen. Daardoor spoelt het systeem ook wanneer het nog niet nodig is, omdat de harskorrels nog niet verzadigd zijn.
  • Hoger verbruik: omdat een mechanisch toestel tijdsgestuurd spoelt, verbruikt het ook meer water en zout. Een volumegestuurd systeem daarentegen regenereert enkel wanneer het echt nodig is, met een lager water- en zoutverbruik als gevolg.

 

Prijs mechanische waterontharder

Mechanische wateronharders zijn doorgaans goedkoper dan de elektronische varianten. Voor zo’n toestel betaal je gemiddeld € 1.000 à 1.400 (excl. btw en incl. plaatsing). De kosten voor een elektronische ontharder daarentegen liggen tussen € 1.600 en 2.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Kijk echter ook zeker naar het water, elektriciteits- en zoutverbruik, de onderhoudskosten…

BELANGRIJK: de prijzen kunnen variëren van installateur tot installateur. Daarom vergelijk je best meerdere voorstellen van installateurs. Kijk daarbij ook zeker naar wat er allemaal in die prijs inbegrepen zit. Zo kan je een doordachte keuze maken. Vergelijk vrijblijvend offertes van installateurs in jouw buurt.

 

waterontharder mechanisch

Waterontharder: elektrisch of mechanisch?

Wat zijn nu de verschillen met een elektronische waterontkalker? En welk toestel is voor jou het meest aangewezen? We zetten enkele verschillen tussen de 2 types waterontharders op een rijtje. Hou hier zeker rekening mee bij de keuze voor jouw toestel:

 

1. Prijs

Bij de keuze voor je waterontharder zal de prijs uiteraard een belangrijke factor zijn. De kosten voor een mechanische waterontharder zijn lager dan die voor de elektronische variant. Dat komt omdat een mechanisch systeem simpeler is en minder technologische snufjes bevat. Ook de onderhoudskosten blijven beperkt. Hou er wel rekening mee dat de kosten voor water- en zoutverbruik bij een mechanisch toestel dan weer hoger zijn dan bij een elektronische waterontharder.

Mechanische waterontharder aangewezen wanneer je budget beperkt is en je een vrij simpel toestel zoekt.

Elektronische waterontharder aangewezen wanneer je meer vrijheid hebt qua budget en je meer wil besparen qua water- en zoutverbruik.

 

2. Aansturing

Een belangrijk verschil tussen een mechanische en een elektronische waterontharder is de manier waarop het regeneratieproces verloopt. Bij een elektronische waterverzachter gebeurt dat volumegestuurd. Dat wil zeggen dat het systeem het volume van het onthard water bijhoudt en enkel spoelt wanneer de harscilinder verzadigd is. Kortom, enkel als het echt nodig is. Bij een mechanische ontharder gebeurt die regeneratie meestal op vaste tijdstippen. Daardoor spoelen deze systemen ook wanneer het nog niet nodig is.

Mechanische waterontharder aangewezen wanneer je waterverbruik het hele jaar door vrij stabiel is.

Elektronische waterontharder aangewezen wanneer je waterverbruik variabeler is.

 

3. Elektriciteitsverbruik

Een mechanische waterontharder werkt op basis van waterdruk in de leidingen en verbruikt dus geen stroom. Een elektronische waterontharder daarentegen heeft wel elektriciteit nodig om te werken, waardoor je stroomkosten dus wat hoger zullen liggen. Daartegenover staat dan weer wel dat het zout- en waterverbruik van een elektronische waterontharder doorgaans lager is.

Mechanische waterontharder aangewezen wanneer je geen extra elektriciteitskosten wil.

Elektronische waterontharder aangewezen wanneer je vooral wil besparen op water- en zoutverbruik.

 

4. Locatie waterontharder

Denk op voorhand best ook even na over waar je de waterontharder gaat plaatsen. Als je een elektronisch toestel koopt, is het belangrijk dat je dit in de buurt van een elektriciteitsaansluiting plaatst. Omdat een mechanische waterontharder niet werkt op stroom, heb je hier iets meer vrijheid. Al blijft de ideale locatie ook de ruimte waar je hoofdwaterleiding je woning binnenkomt (bv. je kelder).

Mechanische waterontharder aangewezen wanneer je geen beschikbare plek in de buurt van een stroompunt hebt voor je toestel.

Elektronische waterontharder aangewezen wanneer je je toestel in de buurt van een elektriciteitsaansluiting kan plaatsen.

 

5. Regeneratie instelling

Een laatste verschil tussen mechanische en elektronische waterontharders is de mogelijkheid om het regeneratieproces in te stellen. Bij een elektronische waterontharder kan je zelf instellen wanneer je wil dat het toestel spoelt. Zo kan je bv. aangeven dat het toestel niet moet spoelen als je enkele dagen van huis bent of dat het apparaat zich altijd ’s nachts reinigt. Bij een mechanische waterontharder heb je die optie niet.

Mechanische waterontharder aangewezen wanneer je verbruik stabiel is en het systeem dus op vaste tijdstippen mag spoelen.

Elektronische waterontharder aangewezen wanneer je zelf wil instellen wanneer het toestel regenereert vanwege waterverbruik, elektriciteitskosten, geluid…

 

Kies ik best een mechanische of een elektrische waterontharder?

Welke waterontharder je nu best koopt, hangt af van jouw situatie en wensen. Belangrijk daarbij is om niet enkel naar de prijs te kijken, maar de verschillende eigenschappen van beide types waterontharders te vergelijken. Bovendien kan je ook een beroep doen op een waterontharder expert. Deze kan jou advies op maat geven over het meest geschikte toestel.

Vergelijk vrijblijvend adviezen! Door meerdere offertes te vergelijken, kan je een doordachte keuze maken voor de meest geschikte waterontharder expert. Vul dus zeker het onderstaande offerteformulier in:

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen