Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Voordelen waterontharder

Woon je in een gebied met hard water? Dan kan je verschillende nadelen ondervinden zoals regelmatig je koffieapparaat moeten ontkalken of die eeuwige strijd tegen kalkaanslag in de badkamer. Een waterontharder is hiervoor de perfecte oplossing. Zo’n systeem biedt namelijk heel wat voordelen. In dit artikel lees je meer over de 7 belangrijkste voordelen van een waterontharder.

 

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een waterontharder?

1. Geen kalkaanslag meer
2. Minder stookkosten
3. Minder verbruik van detergenten en zeep
4. Langere levensduur van apparaten en textiel
5. Beter voor je huid en haar
6. Minder poetswerk
7. Goed voor het milieu

 

Lees ook:
Heeft een waterontharder ook nadelen?
Soorten waterontharders
CONCLUSIE: waterontharder kopen of niet?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

1. Geen kalkaanslag meer

Als je in een regio woont met een hoge waterhardheid en je geen waterontharder hebt, krijg je vaak te maken met kalkaanslag. De kalk in je water zet zich dan af op je leidingen, kranen, douchemuren, douchekop, je glazen uit de vaatwasser… Om de kalk te verwijderen, moet je deze plekken vaak schoonmaken met allerlei middeltjes. Door een waterontharder te installeren, vermijdt je kalkvorming. Een waterontharder haalt de kalk namelijk uit je water, door de kalk- en magnesium ionen om te wisselen met natriumionen.

2. Minder stookkosten

Het hoge gehalte aan kalk in het leidingwater slaat in de loop der jaren ook neer in de leidingen van het verwarmingssysteem van je woning. Deze slibben steeds meer dicht, waardoor er naar verhouding minder warm water in het systeem zit.

Minder warm water betekent ook minder warmteafgifte. Het rendement van je verwarmingssysteem wordt steeds lager. In een periode van 5 à 10 jaar kan de effectiviteit van de warmtespreiding zelfs met zo’n 20 % verminderen. Met een waterontharder voorkom je kalkafzetting op de warmtewisselaar van je cv-ketel of het verwarmingselement van je boiler en heb je dus minder stookkosten.

3. Minder verbruik van detergenten en zeep

Nog een voordeel van een waterontharder is dat je het verbruik van zeep en zeepproducten met tot wel 50% kan verlagen. Zeep, waspoeder en glansmiddelen werken namelijk veel beter in zacht water, waardoor je er minder van nodig hebt voor hetzelfde resultaat. Zo maak je elk jaar ook een mooie besparing op de aankoop van deze producten.

4. Langere levensduur apparaten en textiel

Huishoudelijke apparaten die water gebruiken, hebben altijd te lijden onder hard water. De kalk zet zich namelijk af op deze apparaten waardoor ze meer elektriciteit verbruiken en sneller stuk gaan. Je kan de kalkaanslag wel verwijderen door te spoelen met azijn, maar ook daardoor slijt het apparaat eerder.

Met het gebruik van een waterontharder gaat er enkel zacht water in de huishoudtoestellen. De levensduur ervan wordt zo al snel met zo’n 30% verlengd. Hetzelfde geldt voor kleding en textiel, want ook daar gaat na een tijdje kalkaanslag in zitten, waardoor de kleuren vervagen en het kledingstuk eerder slijt.

5. Beter voor je huid en haar

Een waterontharder kopen biedt ook voordelen voor je huid en haar. Als je zacht water gebruikt, zal je haar er namelijk minder dof uitzien en meer glanzen. Je huid behoudt dankzij het kalkvrij water ook beter de natuurlijke beschermlaag en voelt daardoor ook zachter aan. Zeker voor mensen die te maken hebben met bepaalde huidproblemen, kan onthard water de symptomen doen verminderen.

6. Minder poetswerk

Nog een van de voordelen van zacht water is dat kalkaanslag zich niet meer op je huishoudelijke apparaten, kranen, douchemuren… kan zetten. Daardoor hoef je deze dus ook niet meer schoon te maken en heb je dus heel wat minder poetswerk. Bovendien heb je ook geen speciale middeltjes en schoonmaakproducten meer nodig om kalk weg te halen. Ook daarop kan je dus een besparing maken.

7. Goed voor het milieu

Een waterontkalker is naast deze voordelen ook een erg milieuvriendelijk toestel. Dankzij een waterontharder verminder je het verbruik van detergenten en schoonmaakproducten, verlaag je je energieverbruik doordat je efficiënter kan stoken en je huishoudapparaten efficiënter werken en moet je je apparaten ook minder vaak vervangen. Het resultaat? Minder vervuiling van het grondwater, een minder grote afvalberg en minder CO2-uitstoot.

 

Laat je waterontharder installeren door een expert!

De voordelen van een waterontharder maken het dus een erg interessante investering wanneer je te maken hebt met hard water. Als je een waterontharder wil installeren, schakel je daarvoor best een professionele installateur in. Via onze offerteservice brengen we je in contact met waterontharder installateurs in de buurt. Zo kan je uitgebreid offertes vergelijken en vind je zeker de meest geschikte expert. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

 

voordelen waterontharder plaatsen

 

Heeft een waterontharder ook nadelen?

Een waterontharder biedt dus heel wat voordelen. Om een weloverwogen beslissing te kunnen maken of je wel of geen waterontharder gaat aanschaffen, moet je natuurlijk ook de nadelen afwegen:

  • Investeringskost: een kwalitatieve waterontharder is niet zo goedkoop en vraagt een investering. Daar tegenover staat wel een flinke besparing, waardoor je die investering in een paar jaar terugverdient.
  • Onderhoud: bij waterontharders met zout moet je regelmatig het regeneratiezout bijvullen en het toestel onderhouden. Vaak volstaat het wel om dit slechts 1 à 2 keer per jaar te doen. Bovendien kan je vaak een onderhoudscontract aangaan, waardoor de kosten per onderhoudsbeurt beperkt blijven.
  • Geluid: een waterontharder kan wat geluid maken tijdens de regeneratie. Maar aangezien een waterontharder vaak in de kelder of in de berging staat, heb je hier maar weinig last van.
  • Afvoer nodig: tot slot heb je om het zout spoelwater af te voeren ook een afvoer nodig waarop je je waterontharder kan aansluiten. Is er geen afvoer beschikbaar? Dan kunnen de installatiekosten iets hoger oplopen. Op lange termijn kan je echter nog steeds flink besparen met een waterontharder.

De nadelen van een waterontharder wegen dus eigenlijk niet op tegen de voordelen ervan. Daarom is een waterontharder wel een goede investering en loont het om zo’n toestel te laten plaatsen. Via onze offerteservice brengen we je in contact met installateurs en kan je vrijblijvend offertes vergelijken.

 

Soorten waterontharders

Als je een waterontharder wil laten installeren, is het een goed idee om de verschillende soorten waterontharders te vergelijken. We zetten de soorten hieronder kort op een rijtje:

  1. Elektronische waterontharder

    Een elektronische waterontharder werkt op basis van zout. De cilinder met harskorrels zet de kalk- en magnesiumionen in je water om in natriumionen en haalt zo de kalk uit het water. Wanneer de harskorrels verzadigd zijn, spoelt het systeem deze met zout water. Bij een elektronische waterontharder gebeurt dat spoelen of regenereren volumegestuurd. Het spoelt dus op basis van je waterverbruik, waardoor onnodige spoelingen vermeden worden.

  2. Mechanische waterontharder

    Ook een mechanische waterverzachter werkt op basis van zout en ionenuitwisseling. Het verschil met een elektronische waterontharder is dat de spoeling of regeneratie hier tijdgestuurd gebeurt. Dat betekent dat mechanische waterontharders altijd op vaste tijdstippen spoelen en dus geen rekening houden met je waterverbruik. Daardoor komen er soms ook onnodige spoelingen voor.

  3. Waterontharder zonder zout

    Tot slot bestaan er ook nog waterontharders die werken zonder zout. Deze verwijderen de kalk niet uit het water, maar vermijden enkel dat het zich afzet op je leidingen. Dat doen ze met CO2-injectie, met polyfosfaten, met zinken anode… Omdat deze waterontharders de kalk niet uit je water halen, zijn ze minder efficiënt. Bovendien is de werking ervan nog onvoldoende bewezen en worden deze toestellen daardoor minder vaak geplaatst.

    Advies nodig over de meest geschikte waterontharder? Een professionele installateur geeft je advies op maat en helpt je om het beste toestel te kiezen. Ontvang advies op maat!

 

CONCLUSIE: waterontharder kopen of niet?

Als je het volledige plaatje bekijkt, dan wegen de voordelen van een waterontkalker echt wel op tegen de nadelen. Je hebt met een waterverzachter namelijk minder stookkosten, wat natuurlijk ook goed is voor het milieu. Huishoudapparaten en kledingstukken zullen bovendien ook langer meegaan en je hebt minder zeep nodig. Op termijn verdien je de investering in een waterverzachter dus zeker terug. Zeker wanneer je in een gebied woont met een hoge waterhardheid, is een waterontharder een interessante investering.

Benieuwd of een waterontharder voor jou interessant is? Een installateur kan bij jou langskomen om je waterverbruik- en hardheid te analyseren. Op basis daarvan stelt deze dan een geschikte waterontharder voor. Vul dus zeker onderstaand offerteformulier in en vergelijk vrijblijvend advies en offertes:

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen