Waterhardheid per gemeente

Dagelijks gebruiken we liters water om te koken, te wassen en te plassen. De hardheid van dat water heeft niet alleen een grote impact op de levensduur van onze huishoudelijke toestellen maar ook op het milieu. Die waterhardheid verschilt echter van stad tot stad of zelfs gemeente per gemeente. Hier kom je te weten wat de exacte waterhardheid in jouw gemeente is en hoe je voor een positief effect zorgt op zowel je budget als het milieu.

 

Wat is hard water?

Hard water is water dat veel calcium en magnesium bevat, ook wel beter bekend als kalk. Dat zijn 2 essentiële stoffen voor een goede gezondheid. Hard water is dus eigenlijk gezond water. Maar die kalk zet zich af op onze leidingen en huishoudelijke stoffen waardoor deze stuk kunnen gaan.

De hardheid van water wordt meestal uitgedrukt in Franse graden (°F), maar  soms ook in Duitse graden (°D). Omgerekend is 1 °F = 0,56 °D. Hard water wordt in 5 categorieën opgedeeld:

 Franse gradenDuitse graden
Zeer zacht0 - 7 °F0 - 4 °D
Zacht7 - 15 °F4 - 8 °D
Middelhard15 - 30 °F8 - 17 °D
Hard30 - 45 °F17 - 25 °D
Zeer hard> 45 °F> 25 °D

 

Hoe hard is mijn water?

Aangezien de hardheid van het water verschilt per gemeente geven we je hier reeds een indicatie. Aquaflanders, de overkoepelende vereniging van alle Vlaamse watermaatschappijen, heeft in 2014 een onderzoek uitgevoerd naar de waterhardheid in Vlaanderen.

Over het algemeen is de waterhardheid in Vlaanderen vrij hoog. Bijna 80% van het water in Vlaanderen heeft een middelharde hardheid of hoger. Hoe meer we naar het Oosten van Vlaanderen gaan, richting Limburg, hoe minder hard het water wordt. Vooral Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant hebben te maken met hard water. Voor een concrete inschatting van de hardheid van het water in jouw gemeente kan je terecht bij je drinkwaterleverancier. Deze vind je op de website van Aquaflanders.

Waterhardheid per gemeente
Bron: Aquaflanders

 

Wanneer heb ik een waterverzachter nodig?

Het plaatsen van een waterverzachter is voornamelijk nodig als je in een streek met hard tot zeer hard water woont. Concreet wordt het aangeraden om bij een hardheid vanaf 25 à 30 °F een waterverzachter te plaatsen. Bij zachter water kan een dergelijk apparaat ook zinvol zijn omdat het ervoor zorgt dat je huishoudelijke apparaten die water verbruiken, langer meegaan.

Het is echter de vraag of het de investering wel waard is. Laat een waterverzachter altijd installeren door een vakman, het gaat immers om je gezondheid. Sluit een goed onderhoudscontract af zodat het systeem regelmatig geïnspecteerd wordt. Tip: vergelijken loont. Vraag meerdere offertes aan en vergelijk. Zo kan je wel tot 20% besparen.

In minder dan 2 minuten offertes ontvangen van vakmannen in je buurt? Dat kan hier!

 

Voordelen van een waterverzachter

Een waterverzachter plaatsen heeft zowel financiële als ecologische voordelen. Een kort overzicht van de financiële voordelen:

  • Minder energiekosten: efficiëntere verwarming leidt tot 20% minder energiekosten.
  • Minder zeep: reductie van 25 tot 30% van het zeepverbruik. Besparing = € 30/jaar.
  • Langere levensduur: huishoudtoestellen zien minder af en gaan tot 30% langer mee.
  • Geen flessenwater meer: waterverzachters met waterfilter leveren heerlijk drinkwater van de kraan. Besparing= € 50/jaar.

 

Naast de positieve impact op je budget heeft een waterverzachter ook heel wat voordelen voor het milieu. Zeep en detergenten hebben een grote impact op watervervuiling en vragen heel wat energie van waterzuiveringsstations. Dus hoe minder zeep we verbruiken, hoe minder we ons afvalwater vervuilen. Meer info over de voordelen van een waterontharder vind je hier.

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen