Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterontharders vergelijken

Wil je graag een waterontharder kopen? Dan is het handig om vooraf verschillende soorten waterontharders te vergelijken. In dit artikel ontdek je met welke 7 belangrijke factoren je hierbij best rekening houdt en vind je alle info om de beste waterontharder voor jouw woning te kiezen.

 

Hoe waterontharders vergelijken?

Factor 1: op basis van onthardingsprincipe
Factor 2: op basis van aansturing
Factor 3: op basis van prijs
Factor 4: op basis van capaciteit
Factor 5: op basis van verbruik
Factor 6: op basis van installatie
Factor 7: op basis van onderhoud
CONCLUSIE: welke waterontharder kopen?

 

Lees ook:
Hoe offertes voor waterontharders vergelijken?
Waarom een waterontharder installateur inschakelen?
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

 

Welke soorten waterontharders zijn er?

Waterverzachters komen voor in verschillende soorten en maten. We maken daarbij een onderscheid tussen 3 grote soorten waterontharders:

 1. Elektronische waterontharders

  Een elektronische waterontharder werkt op basis van zout en werkt op elektriciteit. Het toestel heeft een cilinder met harskorrels die de calcium- en magnesiumionen uit het harde water omzetten in natriumionen. Op die manier zet het hard water om in zacht water. De spoeling van de korrels met zout gebeurt volumegestuurd.

 2. Mechanische waterontharders

  Ook een mechanische waterontharder werkt op basis van zout. Het zet hard water om in zacht water door middel van ionenuitwisseling en spoelt met regeneratiezout op vaste tijdstippen. Mechanische waterontharders regenereren dus tijdgestuurd.

 3. Waterontharders zonder zout

  Er zijn ook verschillende soorten waterontharders zonder zout. We zien dit niet als echte ‘waterontharders’ omdat deze de kalk niet uit het water halen. Ze verhinderen gewoon de afzet ervan op je leidingen. Dat kan op verschillende manieren zoals magnetisch, met CO2-injectie, met zinken anode… Deze manier van verzachten is wel minder doeltreffend.

Een installateur helpt je bij het maken van de juiste keuze: hij informeert je over de mogelijkheden en adviseert je bij het kiezen van de beste waterontharder voor jouw situatie. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice. Of ontdek hieronder onze vergelijking o.b.v. 7 factoren.

 


 

Waterontharders vergelijken

Als je op zoek bent naar de meest geschikte waterverzachter voor jouw woning, dan zijn er een aantal factoren op basis waarvan je waterontharders kan vergelijken. Een overzicht:

Factor 1: op basis van onthardingsprincipe

Een belangrijk onderscheid bij waterontharders is het onderscheid op basis van onthardingsprincipe. Daarbij kan je kiezen voor een waterverzachter met of zonder zout:

 • Waterontharder met zout: dit soort waterverzachters is het meest efficiënt. Ontharders met zout hebben een cilinder met harskorrels die magnesium- en kalkionen omwisselen met natriumionen. Op die manier halen ze kalk uit het water. Als de harskorrels verzadigd zijn, spoelt het toestel deze met zout water. Dat proces heet regenereren en kan elektronisch of mechanisch aangestuurd worden (meer info hieronder).
 • Waterontharder zonder zout: waterverzachters zonder zout werken minder efficiënt tegen kalkaanslag, omdat ze de kalk niet uit het water halen. Ze vermijden enkel dat kalk zich op je leidingen afzet. Aangezien we deze toestellen het water niet echt ontharden en minder efficiënt werken, gaan we hier in dit artikel minder diep op in.

 

Kies ik best voor een waterontharder met of zonder zout?

Dit hangt af van jouw wensen en budget. Wil je jouw water volledig en doeltreffend ontharden? Dan kies je het best voor een waterontharder met zout. Heb je een kleiner budget? Dan is een waterontharder zonder zout ook een optie. Let wel op: de werking van een waterontharder zonder zout is tot op vandaag nog onvoldoende bewezen.

TIP: wil je graag nog verder verschillende waterverzachters vergelijken? Een specialist informeert je graag over de mogelijkheden en de beste keuze voor jouw situatie. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij specialisten actief in jouw buurt via de offertepagina.

 

Factor 2: op basis van aansturing

Wanneer we het hebben over waterontharders, bedoelen we vooral de toestellen met zout omdat deze het meest efficiënt werken. Deze hebben een cilinder met harskorrels die na verloop van tijd gespoeld (= regenereren) moet worden. Die regeneratie kan op 2 manieren aangestuurd worden:

 • Elektronische waterontharders: deze werken op elektriciteit. De regeneratie met zout water gebeurt volumegestuurd. Dat wil zeggen dat het systeem enkel spoelt wanneer de harskorrels volledig verzadigd zijn. De waterontharder houdt namelijk het volume van het onthard water bij en weet zo wanneer er echt een spoeling nodig is. Dit type spoelt dus nooit onnodig en verbruikt zo minder zout en water.
 • Mechanische waterontharders: deze toestellen werken meestal tijdgestuurd. Dat betekent dat ze regenereren op vaste tijdstippen. Daardoor kan het voorkomen dat ze spoelen wanneer de harskorrels nog niet verzadigd zijn. Je verbruikt zo ook meer zout en water. Daartegenover staat wel dat dit toestel op waterdruk werkt en je dus geen stroomkosten hebt. Sommige mechanische waterontharders werken ook volumegestuurd, maar de nauwkeurigheid is meestal niet zo goed als bij elektronische modellen.

Ook bij waterontharders zonder zout zijn er verschillende werkingen of aansturingen mogelijk. Zo kan je kiezen voor magnetische waterverzachters, toestellen met zinken anode, met CO2-injectie, met polyfosfaten of keramische waterverzachters.

 

Koop ik best een elektronische of mechanische waterontharder?

Wat nu het beste aansturingsprincipe is, hangt af van jouw waterverbruik. Heb je een vrij variabel waterverbruik, waarbij je vaak weg bent van huis of vaak gasten hebt, dan is een elektronische waterontharder het meest aangeraden. Is je waterverbruik het hele jaar door vrij stabiel? Dan is een mechanische waterverzachter ook een optie. Elke situatie is natuurlijk anders. Laat je daarom adviseren door een installateur.

 

Factor 3: op basis van prijs

De prijs speelt natuurlijk een belangrijke rol bij de aanschaf van een waterontharder. In de tabel hieronder vind je een overzicht van de verschillende waterontharders types (met of zonder zout) en hun richtprijs:

Soort waterontharderTypeGemiddelde prijs
Waterontharder met zoutMechanisch€ 1.000 à 1.400 (excl. btw, incl. plaatsing)
Elektrisch€ 1.600 à 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
Waterontharder zonder zoutMagnetischVanaf € 30 (excl. btw en plaatsing)
CO2-injectie€ 1.400 à 1.900 (excl. btw en plaatsing)
Zinken anode€ 500 à 1.400 (excl. btw en plaatsing)
Polyfosfaten€ 100 à 150 (excl. btw en plaatsing)

TIP: is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%. Dit geldt voor zowel de materiaal- als arbeidskosten.

 

Hou bij je vergelijking niet enkel rekening met de prijs!

Waterontharders met zout zijn vaak duurder, maar ze werken ook veel efficiënter. Door te investeren in een ontharder met zout ben je zeker dat kalkaanslag zich niet meer kan vormen, waardoor je geniet van heel wat voordelen en besparingen. Hoewel de prijs bij aankoop dus wat hoger ligt, is het wel een investering die loont. Vraag vrijblijvend offertes aan bij verschillende vakmannen actief in jouw buurt. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

Factor 4: op basis van capaciteit

Vooral bij een waterontharder met zout is de capaciteit een belangrijke factor om in achting te nemen bij je vergelijking. De geschikte capaciteit hangt vooral af van de waterhardheid en je waterverbruik:

 • Waterhardheid: als het water in jouw regio erg hard is, zullen de harskorrels sneller verzadigd geraken. Daarom heb je bij een hogere hardheid ook een grotere capaciteit nodig.
 • Waterverbruik: op dezelfde manier zal je ook een waterverzachter met een groter capaciteit nodig hebben wanneer je waterverbruik hoger ligt. Ook dan zullen de harskorrels namelijk sneller verzadigd zijn.

Bij een gemiddeld huishouden van 2 à 5 personen en een gemiddelde waterhardheid van 15 fH is een capaciteit van 10 liter ruim voldoende. Maar stem de capaciteit dus zeker af op je eigen waterverbruik en de waterhardheid in jouw regio. Een waterontharder installateur kan dit precies berekenen zodat jij zeker bent van een optimale en zuinige werking. Start je aanvraag hier.

Factor 5: op basis van verbruik

Bij het vergelijken van waterverzachters let je best ook op het verbruik van het toestel. In dit geval gaat het om het stroom- en zoutverbruik. De meest recente toestellen verbruiken sowieso al minder stroom en zout. Je moet hierbij het zoutreservoir doorgaans slechts 1 à 2 keer per jaar bijvullen.  Let op, het verbruik verschilt ook afhankelijk van meerdere factoren zoals het merk van de waterontharder, de capaciteit… Ook het type waterontharder speelt een rol bij het verbruik:

 • Elektronische waterontharders: dit type waterontharders wordt slim aangestuurd en spoelt dus enkel wanneer het echt nodig is. Vooral bij een variabel waterverbruik kan je daardoor efficiënt stroom en zout gebruiken en je verbruik beperken.
 • Mechanische waterontharders: deze toestellen spoelen meestal op vaste tijdstippen, waardoor het ook voorkomt dat ze spoelen wanneer de harskorrels nog niet verzadigd zijn. Daardoor verbruik je soms onnodig zout en water. Daar tegenover staat wel dat je bij een mechanische waterontharder geen extra stroomverbruik hebt. Deze toestellen zijn vooral aangeraden bij een stabiel waterverbruik.
 • Waterontharders zonder zout: deze toestellen verbruiken geen elektriciteit of zout en je hebt bij de meeste waterontharders zonder zout na de plaatsing dan ook amper nog kosten. Bij een waterontharder met polyfosfaten moet je wel om de 6 maanden het patroon met de polyfosfaatzouten vervangen (€ 11) en bij waterontharders met CO2-injectie moet je ongeveer om het jaar de CO2-fles vervangen (€ 100).

Factor 6: op basis van installatie

Hou bij het vergelijken van waterontharders ook rekening met de plaatsing van je toestel.

 • Waterontharder met zout: deze kunnen soms wel wat ruimte innemen en kan je bovendien ook niet overal plaatsen. Je installeert ze best ergens waar het leidingwater je woning binnenkomt. Verder ga je best ook na of er een afvoer in de buurt is. Als je een elektronische waterontharder plaats, is uiteraard ook nog een stroomaansluiting nodig.
 • Waterontharder zonder zout: deze kan je eenvoudiger installeren en je bent flexibeler voor de locatie.

Factor 7: op basis van onderhoud

Het is aangeraden om je waterverzachter regelmatig te laten onderhouden. Dankzij regelmatig onderhoud kunnen problemen tijdig opgespoord worden, kunnen de nodige delen vervangen of hersteld worden en gaat je toestel langer mee. Hoe vaak je de waterverzachter best laat onderhouden en hoe uitgebreid dat onderhoud is, hangt af van het type waterverzachter.

 • Mechanische waterontharder: hierbij moet het regeneratiezout meestal regelmatiger bijgevuld worden omdat dit toestel vaker spoelt.
 • Elektronische waterontharder: hierbij zijn er dan weer meer elektronische onderdelen die je moet laten nakijken. Als er daarbij herstellingen nodig zijn, kunnen de onderhoudskosten wel hoger liggen.
 • Waterontharder zonder zout: hierbij zijn de onderhoudskosten tot slot erg beperkt. Buiten het vervangen van de CO2-fles of het patroon met polyfosfaatzouten, vereist dit type waterontharders geen onderhoud.

CONCLUSIE: welke waterontharder kopen?

Er zijn dus heel wat factoren die je best in achting neemt wanneer je waterontharders vergelijkt en die je kunnen helpen in je zoektocht naar de beste waterontharder voor jouw woning. We geven nog een kort overzicht van de belangrijkste eigenschappen:

Mechanische
waterontharder
Elektronische
waterontharder
Waterontharder zonder zout
OnthardingsprincipeMet zoutMet zoutZonder zout
AansturingTijdgestuurd
(soms volumegestuurd)
Slim gestuurd/
Prijs€ 1.000 à 1.400
(excl. btw, incl. plaatsing)
€ 1.600 à 2.000
(excl. btw, incl. plaatsing)
€ 30 à 1.900
(excl. btw en plaatsing)
CapaciteitAfstemmen op waterverbruik en waterhardheidAfstemmen op waterverbruik en waterhardheid/
VerbruikGeen elektriciteitsverbruik, wel zout- en waterverbruikElektriciteits, water- en zoutverbruik/
InstallatieAfvoer nodigAfvoer en
elektriciteitsaansluiting nodig
Flexibele plaatsing
(afh. van type)
OnderhoudRegelmatig onderhoud
+ zout bijvullen
Regelmatig onderhoud
+ zout bijvullen
+ elektrische onderdelen laten nakijken
Geen of weinig onderhoud

Advies op maat nodig? Een waterontharder installateur kan je verder informeren over de verschillende toestellen en adviseert je over de beste waterontharder op basis van jouw situatie, budget en voorkeuren. Vind een installateur in jouw buurt.

 

waterontharder vergelijken

Hoe offertes voor waterontharders vergelijken?

Om correct waterontharders te vergelijken, vraag je best offertes aan bij meerdere waterontharder installateurs (start je aanvraag). Zo kan je gericht verschillende adviezen, voorgestelde waterverzachters, prijzen… vergelijken. Er zijn een paar dingen waar je best op let wanneer je waterontharder offertes vergelijkt:

 • Prijs: hou bij het vergelijken van waterontharder offertes rekening met je budget. Waterverzachters met zout zijn gemiddeld duurder, maar ze zijn ook doeltreffender. Zo verdien je je investering op termijn terug door lagere energiekosten, minder zeep en wasproducten…
 • Capaciteit: het aantal bewoners in je huishouden bepaalt de capaciteit van de ontharder. Hoe groter de watervraag, hoe groter de benodigde capaciteit. Zo ben je zeker van een optimale werking van je waterverzachter zonder drukverlies.
 • Waterverbruik: als je gaat voor een waterontharder met zout hou je best rekening met je waterverbruik. Is dat verbruik vrij stabiel? Dan is een mechanische waterontharder een mogelijke optie. Ben je vaak op reis of heb je regelmatig gasten? Dan is een elektronische waterontharder voor jou de beste keuze.
 • Merk: de eigenschappen van een ontharder kunnen ook verschillen afhankelijk van het merk. Kijk dus ook zeker naar het merk van de voorgestelde waterontharder. Bekende waterverzachter merken zijn Aquacell, Minimax, Boshuis, Lubron, Delta…
 • Beschikbare ruimte: als je weinig plaats hebt in je woning, kan je kiezen voor een compacte waterverzachter. Die past bv. onder je gootsteen of in een keuken- of gangkast. Is er genoeg plaats in je berging of kelder? Dan kies je best voor een toestel met reguliere afmetingen.

Waarom een waterontharder installateur inschakelen?

Wil je de waterverzachter zelf plaatsen of twijfel je om dit project uit te laten voeren door een erkende installateur? Met een specialist geniet je van de volgende voordelen:

 • Advies op maat: een specialist adviseert je over de beste keuze voor jouw situatie. Hij houdt rekening met jouw wensen en informeert je over een passende waterverzachter op maat. Ook kan je met al je vragen bij hem terecht.
 • Vlotte & correcte uitvoering: de vakman weet door zijn ervaring precies hoe hij een waterontkalker op de correcte manier moet plaatsen. Hij beschikt ook over het gepaste gereedschap om deze klus snel en efficiënt uit te voeren. Zo geniet je dezelfde dag nog van zacht water in je woning.
 • Kwalitatieve waterontharders: een professionele installateur werkt alleen met hoogwaardige toestellen met een lange levensduur. Voor het jaarlijkse onderhoud van je waterverzachter kan je ook bij je installateur terecht.
 • Verlaagd btw-tarief: is jouw woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%. Dit geldt voor zowel de materiaal- als arbeidskosten!

BELANGRIJK: wil je gericht waterontkalkers vergelijken om de beste keuze te maken voor jouw situatie? Kom dan in contact met meerdere vakmannen actief in jouw buurt en vergelijk de prijzen. Start jouw aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen