Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterontharder zonder zout

Een traditionele waterontharder werkt via ionenuitwisseling. Het zet hard water om naar zacht water door de ionen te verwijderen uit calcium en magnesium en te vervangen door sodium dat komt uit het zout waarmee de waterontharder wordt aangevuld. Los daarvan bestaan er ook waterontharders zonder zout. Hierbij worden andere technieken toegepast zoals de injectie van CO2 of het gebruik van een magneet.

 

 

Waarom een waterontharder zonder zout?

Waterontharders met zout zijn zeer effectief om water te ontharden. Toch zijn er ook een aantal nadelen. Het is algemeen geweten dat kalk leidingen van bijvoorbeeld een vaatwas of wasmachine sterk aantast. Je douchen met zacht water is ook aangenamer voor je huid en gezonder voor je haar. Het is echter afgeraden om zacht water te gebruiken als drinkwater.

Dit omdat ons lichaam magnesium en calcium nodig heeft. Bij ontharders met CO2-injectie of magnetisme wordt kalk opgelost, waardoor de gezonde stoffen in het water blijven. Het afvalwater bevat door de werking van een waterontharder veel zout, wat minder goed is voor het milieu. Ook heeft een waterontharder met zout regelmatig een onderhoud nodig, wat niet altijd het geval is bij waterontharders zonder zout.

 

 

Soorten waterontharders zonder zout

Veel fabrikanten spreken van ontharders zonder zout, maar opgelet! Deze alternatieven vormen hard water niet om naar zacht water zoals traditionele waterontharders dat doen. Het doel van deze ontharders is niet om kalk uit het water te verwijderen, maar eerder om de afzet van kalk te verhinderen in leidingen en apparaten. Hiervoor wordt CO2-gas, magneet of zinkanode gebruikt.

Waterontharder zonder zoutPrijs
Ontharder CO2€ 1.750 - 2.000
Waterontharder magneetvanaf € 30
Waterontharder met zinkanode€ 500 - 1.500
Keramische waterontharder€ 500 - 700

 

1. Ontharder CO2

Bij deze ontharder wordt het water niet echt onthard, de CO2 zorgt ervoor dat kalk oplost in het water waardoor het zich niet kan afzetten op de leidingen. Om CO2-gas te injecteren wordt een bonbon gebruikt. Dit gas zorgt voor een chemisch proces waardoor kalk zich niet vastzet op waterleidingen. De kalk blijft echter wel in het water. Gemiddeld kost een ontharder met CO2 tussen 1.750 en 2.000 euro. Voor een bonbon gas, goed voor ongeveer 100 m³ water, betaal je ongeveer 50 euro.

 

Eigenschappen:

 • Het apparaat verwijdert de kalk niet, maar lost het op.
 • Voor de toevoer van CO2-gas moet je bonbons apart aankopen.
 • De installatie gebeurt door een gespecialiseerde firma.
 • De werking evenaart die van een traditionele waterontharder.

 

2. Waterontharder magneet

Een waterontharder magneet is een magneet die je bevestigt op de buizen van je waterleiding. Deze antikalkmagneet geeft zowel de kalkdeeltjes als de leiding een negatieve lading mee, waardoor beide elkaar afstoten. Dat zorgt ervoor dat kalk zich niet kan afzetten op de leidingen. Het nadeel is wel dat ze enkel negatief geladen blijven bij stromend water. Bij stilstaand water is kalk dus wel mogelijk. Er zijn al waterontharders met magneten op de markt vanaf 30 euro. De werking ervan is wel nog nooit effectief bewezen.

 

Eigenschappen:

 • De magneet verwijdert geen kalk uit het water.
 • Er zijn al magneten op de markt voor € 30.
 • Het is moeilijk te meten of een antikalkmagneet effectief werkt.
 • Geen onderhoud nodig.
 • Snel en eenvoudig te installeren.

 

3. Waterontharder met zinkanode

Met een waterontharder met zinkanode zorg je voor onthard water dat nog alle natuurlijke mineralen bevat. Zo blijft het onthard water geschikt als drinkwater. Het is een gepatenteerd systeem, ontwikkeld door ION Duitsland en wordt Aquabion genoemd. Het is een tussenstuk dat je makkelijk op je waterleidingen monteert. Zo is er ook een minimodel dat je eenvoudig voor een douchekop plaatst.

Binnenin het tussenstuk zit een actieve zinkanode van zeer hoge zuiverheidsgraad. Door een elektrochemische reactie tussen de actieve zinkanode en de metalen behuizing doet er zich een stroomopwekking voor van 0,7 tot 1 volt zonder tussenkomst van een energiebron. Door de stroomopwekking worden stoffen uit het water opgenomen door het vrijgekomen zinkion. Hierdoor worden de stoffen die voor kalk zorgen geneutraliseerd. Afhankelijk van het volume water kost een waterontharder met zinkanode tussen 500 en 1500 euro.

 

Eigenschappen:

 • Kalk wordt niet uit het water verwijderd maar opgelost.
 • Het tussenstuk heeft geen energiebron nodig.
 • Dit systeem ontkalkt leidingen door het geleidelijk verwijderen van bestaande afzettingen.
 • Zeer makkelijk te installeren.

 

4. Keramische waterontharder

Een keramische waterontharder heeft een cartridge met keramische parels die ervoor zorgen dat kalk in je leidingwater zich bindt tot kleine nanokristallen. Op die manier kan de kalk zich niet aan je leidingen of huishoudapparaten hechten en stroomt het gewoon mee naar de riolering. Een belangrijk voordeel van dit type waterontharders is dat ze de samenstelling van je water niet veranderen, waardoor ook gezonde stoffen zoals calcium en magnesium in het water aanwezig blijven. Voor een keramische waterontharder betaal je gemiddeld 500 à 700 euro.

 

Eigenschappen:

 • Kalk wordt niet uit het water gehaald maar gebonden tot nanokristallen.
 • Gezonde stoffen als calcium en magnesium blijven in je water, omdat de samenstelling niet verandert.
 • Volledig natuurlijke werking, zonder zout en elektriciteit.
 • Cartridge vervangen is vrij duur.

 

 

Zijn waterontharders zonder zout betrouwbaar?

Waterontharders met CO2-injectie of magneet zijn vrij recent. Hun effectiviteit is nog niet objectief bewezen, wat voor veel twijfel zorgt over de werking. Volgens een studie van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf), is de effectiviteit van waterontharders zonder zout twijfelachtig. Testen tonen aan dat enkel ontharders met CO2-injectie de werking van ontharders met ionenwisseling evenaren.

Toch blijven traditionele waterontharders met zout het meest betrouwbaar. De kwaliteit en efficiëntie ervan werd meermaals bewezen en ze hebben het voordeel dat ze een pak goedkoper zijn dan een waterontharder met CO2. Een waterontharder met zout heb je al vanaf € 700. Nog enkele voordelen van een waterontharder met zout vind je hier:

 • Zacht water zorgt voor een gezonde huid en glanzend haar.
 • Beter voor je huishoudapparaten.
 • Geen kalkaanslag mogelijk in je leidingen

 

Conclusie: een traditionele waterontharder is de enige garantie op kalkvrije leidingen. Doe steeds een beroep op een vakman wanneer je wil investeren in een waterontharder zonder zout. Hij adviseert je bij de keuze van het juiste systeem afgestemd op jouw behoeften. Ontvang hier prijsvoorstellen op maat van erkende installateurs uit je buurt. Zo kan je prijzen vergelijken en de meest interessante optie eruit kiezen.

 

waterontharder zonder zout installeren

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen