Waterontharder-expert.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Prijs waterontharder

Met de installatie van een waterontharder doe je in meerdere opzichten een slimme investering. Dankzij de aanvoer van zacht water is er geen sprake meer van kalkaanslag op je sanitair en in je huishoudapparaten die water gebruiken. Deze huishoudapparaten gaan daardoor langer mee en je bespaart ook op stookkosten. In dit artikel vind je 5 belangrijke factoren die de prijzen van waterontharders bepalen en de gemiddelde prijzen voor de installatie van zo’n toestel.

Snel naar de prijsbepalende factoren: type wateronthardercapaciteitonderhoudBTWinstallateur

 

Factoren die de prijs van waterontharders bepalen

De kostprijs van een waterontharder hangt af van verschillende factoren. Hieronder vind je alvast een overzicht van de belangrijkste prijsbepalers:

 

kosten waterontharder1) Type ontharder: mechanisch of elektronisch?

– Mechanische waterontharder: mechanische of hydraulische waterverzachters werken op waterdruk. Dit betekent dat er geen bijkomende verbruikskosten zullen zijn. Het regeneratieproces vindt plaats nadat er een bepaald volume water is verbruikt (volumegestuurd) of nadat een bepaalde tijdsperiode is verstreken (tijdgestuurd).

Prijzen vanaf € 1.000 Vraag hier een prijs op maat aan.

 

– Elektronische waterontharder: dit type waterontharder heeft een elektronisch besturingssysteem, waardoor er verschillende programma’s mogelijk zijn en men de spoelingen kan afstemmen op het waterverbruik. Ga je een elektronische waterontharder kopen, hou dan wel rekening met bijkomende elektriciteitskosten. Schade aan de elektronische onderdelen kan voor hoge onderhoudskosten zorgen.

Prijzen vanaf € 1.600 Vraag hier een prijs op maat aan.

 

In onderstaande tabel vind je nog eens de belangrijkste kenmerken van de twee soorten waterverzachters:

 Mechanische waterverzachterElektronische waterverzachter
RegeneratieTijd- of volumegestuurdHoge flexibiliteit, veel instellingen mogelijk
VerbruikskostenBesturing met waterdruk, geen bijkomende verbruikskostenWerkt op elektriciteit, bijkomende verbruikskosten
OnderhoudMinder onderhoudskostenMeer onderhoudskosten
PrijsVanaf 1.000 euroVanaf 1.600 euro

Voor een gezin van vier personen met een gemiddeld waterverbruik kan je je voor de plaatsing van een waterverzachter verwachten aan een prijs tussen 1.000 en 2.000 euro (incl. installatiekosten, excl. btw). Ben je op zoek naar een prijs op maat? Dan kan je gebruik maken van de offertedienst. Op de offertepagina kan je namelijk gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat van jouw situatie aanvragen bij professionele installateurs van waterverzachters. Klik hier om offertes op maat te ontvangen.

 

 

2) Capaciteit waterontharder

Voor het bepalen van de capaciteit van de waterontharder zijn er twee belangrijke aspecten:

  • De inhoud van de ionenwisselaar. Heb je een waterontharder waarvan de capaciteit te groot is voor jouw huishouden, dan heb je eigenlijk een te grote investering gedaan en wordt er onnodig veel water onthard. Is de capaciteit te klein, dan zullen de harskorrels veel te snel verzadigd raken en de waterontharder moet dan veel vaker gespoeld worden, mogelijks op momenten waarop je net water nodig hebt. Het zoutverbruik ligt natuurlijk ook hoger als het toestel te vaak moet regenereren.
    De inhoud van de ionenwisselaar is afhankelijk van de hardheid van het water (en de eventueel beoogde resthardheid) en het gemiddelde waterverbruik van het huishouden. Voor een gezin van vier personen met een gemiddeld waterverbruik in een regio met een waterhardheid van 20 fH zal de inhoud van de ionenwisselaar ongeveer 10 liter bedragen.

 

  • De doorstroomcapaciteit. Deze drukt uit hoeveel onthard water het apparaat maximaal kan afleveren. Let hierbij ook op de capaciteit van de watermeter, die bepalend is voor de waterdoorstroom in huis: de capaciteit van de watermeter (de Qn-waarde op de meter) mag niet hoger zijn dan die van de waterverzachter, anders zorgt dit voor een verlies van watergebruik.

waterontharder prijs

 

 

3) Onderhoud

Het bedrag dat je zal moeten betalen voor het onderhoud van je waterontharder is een niet te onderschatten factor. Het onderhoud moet namelijk ongeveer eenmaal per jaar gebeuren om een goede werking van het toestel te verzekeren. Veel bedrijven bieden dan ook een lagere installatieprijs aan als je bij hen ook een onderhoudscontract afsluit. Dit kan zeker voordelen opleveren, maar bekijk wel goed wat het onderhoud allemaal inhoudt.

Een onderhoud van een waterontharder bestaat onder meer uit een controle van de onderdelen van het apparaat en het meten van de waterhardheid. Het aanvullen van het zout hoort meestal bij de onderhoudsbeurt en valt dus onder het contract. Maar het kan best zijn dat je veel goedkoper uit bent als je zout en eventueel reinigingsmiddel zelf aanschaft. Zorg er wel voor dat je niet alleen kijkt naar de prijs maar ook naar de kwaliteit. Goedkoop zout zal sneller smelten, waardoor het een harde koek wordt in het reservoir van je waterontharder.

Meer info over de onderhoudsprocedure van waterontharders en de prijzen hiervan vind je in dit artikel.

 

 

4) Verlaagd BTW-tarief

Het BTW-tarief kan ook een flinke impact hebben op de eindfactuur. Welk tarief toegepast zal worden, hangt af van de leeftijd van je woning. Gaat het om de installatie van een waterontharder in een privéwoning die ouder dan 10 jaar is, dan kom je in aanmerking voor een verlaagd BTW-tarief van 6%. Bij jongere woningen geldt het standaardtarief van 21%.

waterontharder kopen prijs

 

 

5) De installateur van je waterontharder

Natuurlijk speelt ook de door jou gekozen installateur een belangrijke rol voor de prijs van je waterontharder. De tarieven die leveranciers hanteren kunnen namelijk sterk verschillen en er bestaan zoals reeds gezegd formules waarbij de prijs voor de installatie van het toestel lager ligt als je bij dezelfde installateur ook een onderhoudscontract afsluit.

Het is dan ook belangrijk om offertes aan te vragen bij meerdere installateurs. Zo kan je verschillende aanbiedingen vergelijken en de voordeligste eruit kiezen. Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen voor de plaatsing van een waterontharder op maat van jouw situatie vergelijken.
Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

 

 

Prijzen van waterontharders: onze conclusie

Wil je een waterontharder kopen, dan moet je met verschillende criteria rekening houden. Kies op basis van je waterverbruik het type en de capaciteit van de waterontharder. Informeer je ook over mogelijke onderhoudscontracten en de prijzen van het regeneratiezout. Je kan steeds advies vragen aan een professionele installateur om te weten te komen wat de beste waterverzachter is voor jouw situatie.

Wil je een waterverzachter laten plaatsen door een vakman? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele installateurs van waterontharders. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen. Ontvang prijzen op maat van jouw project via onderstaand offerteformulier.

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen