Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kalkvlekken badkamervloer

Kalkvlekken op de badkamervloer kunnen erg hardnekkig zijn. Vaak zijn zulke plekken het resultaat van een ophoping van kalk gedurende een langere periode. In dit artikel bespreken we hoe je zelf kalkvlekken op de badkamervloer verwijdert, hoeveel het kost en wat uiteindelijk de meest duurzame oplossing is om kalkvorming definitief te voorkomen.

Ga snel naar:
Hoe kalkvlekken op badkamervloer verwijderen?
Prijs kalkvlekken badkamervloer verwijderen
Kalkvlekken voorkomen = waterontharder
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

 

Hoe ontstaan kalkvlekken op je badkamervloer?

Nagenoeg alle vochtige ruimtes zijn gevoelig voor kalkaanslag. Van nature bevat water calciumcarbonaat en magnesiumcarbonaat. Wanneer het water verdampt, hechten deze stoffen zich vast aan douchewanden, sanitair, verwarmingselementen, … en vormen een witte kalksluier.  Hardnekkige kalkaanslag op je badkamervloer is het gevolg van een opeenhoping van kalk na lange tijd. Droog dus altijd je badkamervloer en inloopdouche goed uit na elk gebruik en verlucht de ruimte zodat alle vocht verdampt.

Liever definitief kalkvlekken op de badkamervloer voorkomen? Plaats dan een waterontharder, want voorkomen is beter dan genezen! Meer weten? Lees verderop meer over een waterontharder of vraag meteen advies aan een ervaren installateur.

Kalkvlekken badkamervloer verwijderen: mogelijkheden

Wil je graag zelf aan de slag? Dan is het belangrijk dat je weet dat de meest geschikte reinigingsmethode afhankelijk is van het type badkamervloer. Een overzicht:

 

SITUATIE 1: keramische tegels of tegels in natuursteen

Keramische tegels en tegels in natuursteen zijn een geliefde afwerking voor de badkamervloer. Wil je kalkvlekken op zulke tegels aanpakken? Ga dan niet schuren met zuren, want deze kunnen je vloer beschadigen. Gebruik daarentegen aangepaste schoonmaakmiddelen. Op zoek naar een natuurlijk middel voor je natuursteen vloer? Dan helpt Grano Wash je alvast een eind verder. Breng het aan op een zacht sponsje en wrijf over de kalkvlek.

TIP: bepaalde keramische tegels zijn wel zuurbestendig. Wil je dit achterhalen? Test dan met een klein drupje azijn. Bruist het niet? Dan kan je in schoonmaakazijn gedrenkte doeken op de kalk leggen om de vlekken te verwijderen.

 

SITUATIE 2: gietvloer

Gietvloeren zijn naadloos en dus perfect voor ruimtes waarin hygiëne erg belangrijk is. Qua onderhoud is er niets aan: af en toe stofzuigen en dweilen met water en een mild reinigingsmiddel is voldoende. Dankzij een goede topcoating ben je zeker van een lange levensduur.

Toch zijn gietvloeren gevoelig voor kalkaanslag. Om kalk te verwijderen is schoonmaakazijn vaak voldoende. Los wat op in water en ga aan de slag met een zachte doek of spons. Helpt dit niet? Dan is een aangepaste gietvloerreiniger bij hardnekkige vlekken of beschadigingen aangewezen.

 

SITUATIE 3: betonvloer

Betonvloeren blijven populair door hun strakke, moderne look. Omdat beton van nature niet waterdicht is, werkt een vakspecialist het gepolierde beton af met een impregneermiddel of coating. Als je je betonvloer goed afdroogt na elk gebruik, daalt de kans op kalkvlekken aanzienlijk.

Bestaat ook de vloer van je inloopdouche uit gepolierd beton? Dan zijn kalkvlekken onvermijdelijk. Deze kan je proberen te verwijderen met een schuursponsje of staalwol en wat water, eventueel in combinatie met speciale reinigingsmiddelen. Daarna doe je er goed aan om je vloer in te wrijven met bijenwas of acrylwas voor een langdurige bescherming.

 

SITUATIE 4: waterafstotend vinyl, laminaat of PVC

Waterafstotend vinyl, laminaat, PVC, … komen ook soms voor in badkamers. Dit omdat ze erg stevig zijn en weinig onderhoud vergen. Regelmatig stofzuigen en dweilen met een mild detergent is ruim voldoende. Gebruik daarvoor lauwwarm water, maar vermijd een teveel aan warm water.

Merk je witte kalkvlekken op? Gebruik dan geen azijn of andere huis-tuin-en-keukenmiddeltjes, maar schakel meteen over op aangepaste reinigingsproducten. Laat reinigingsmiddelen op basis van petroleum, agressieve schoonmaakmiddelen of schuurproducten links liggen en zorg ervoor dat het product geen was of oplosbaar glansmiddel bevat. Deze kunnen je vloer beschadigen en gevaarlijk glad maken.

 

Welke reinigingsmethode kies ik het best?

Heb je last van kalkaanslag? Dan bepaalt het type badkamervloer uiteindelijk welk schoonmaakmiddel of welke reinigingsmethode je het best kiest. Is er echter sprake van dieper liggende vlekken? Contacteer dan de specialist die ooit je badkamervloer plaatste. Die weet hoe hij hardnekkige vervuiling permanent verwijdert.

Op zoek naar reinigingsmiddelen? Bekijk dan zeker onze webshop!

 

Prijs kalkvlekken badkamervloer verwijderen

Hoeveel betaal je nu om de kalkvlekken van je badkamervloer te verwijderen? Veel hangt af van het type poetsproduct en de inhoud van de fles. Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals azijn zijn altijd goedkoper dan de gespecialiseerde schoonmaakproducten, want hun samenstelling is complexer:

  • Natuurazijn: vanaf € 8 voor 500 ml (incl. btw).
  • Grano Wash: vanaf € 25 voor 1 pot van 600 gr (incl. btw).
  • Groene zeep: vanaf € 11 voor 1 pot van 900 gr (incl. btw).
  • Gespecialiseerde ontkalker: vanaf € 10 per fles van 500 ml (incl. btw).

LET OP: dit zijn richtprijzen en kunnen in realiteit onderling sterk verschillen op basis van inhoud, merk, samenstelling, … Wil je ontkalker kopen? Neem dan een kijkje in onze webshop.

 

Besparen? Installeer een waterontharder!

Blijven de kalkvlekken terugkomen op de vloer in je badkamer? En moet je telkens weer schrobben? Dan kost je dat niet alleen veel tijd, maar ook handenvol geld aan schoonmaakproducten. Zeker wanneer je woont in een regio met hard water. In dit geval adviseren we om voor een duurzame oplossing te kiezen en een waterontharder te plaatsen. Hieronder lees je alvast alles over definitief ontkalken.

Meteen al informatie inwinnen? Kom dan gratis in contact met meerdere waterontharder experts actief in je regio. Zo ben je zeker van een installatie op maat van jouw huishouden! Start hier je aanvraag.

 

 

kalkvlekken badkamervloer

Definitief kalkvlekken voorkomen = waterontharder installeren

Kalkvlekken op je badkamervloer helemaal vermijden? Dat kan eigenlijk enkel met een waterontharder. Zo’n toestel verwijdert kalk door ionenuitwisseling: de hars in de cilinder vervangt calcium- en magnesiumionen door natriumionen. We spreken doorgaans over 2 soorten ontharders:

 

KEUZE 1: mechanische waterontharder

Een mechanische of hydraulische waterontharder werkt op basis van waterdruk: wanneer de harskorrels verzadigd zijn spoelt de cilinder deze met zout. Dit gebeurt op vaste tijdstippen. Daarbij houdt de installatie geen rekening met je waterverbruik. Daardoor is dit type waterontharder erg geschikt voor gezinnen waarbij het waterverbruik het hele jaar door stabiel is.

Prijs: € 1.000 à 1.400 (excl. btw, incl. plaatsing). Vergelijk offertes op maat.

 

KEUZE 2: elektronische waterontharder

Een elektronische waterontharder werkt op basis van stroom. De spoelingen met zout water gebeuren volumegestuurd en dus niet tijdgestuurd zoals bij een mechanische waterontharder. Het voordeel aan volumegestuurd regenereren is dat de spoeling enkel plaatsvindt wanneer dat echt nodig is. Ideaal voor huishoudens met een onregelmatiger waterverbruik.

Prijs: € 1.600 à 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Vergelijk offertes op maat.

 

Welke waterontharder heb ik nodig?

Dat hangt af van verschillende factoren, waaronder je waterverbruik, je budget,… Net door dit samenspel van verschillende keuzefactoren, raden we aan om advies in te winnen bij een professionele installateur actief in je regio. Zo’n expert luistert naar jouw noden en staat in voor een oplossing op maat van jouw woonsituatie.

Vergelijk offertes en bespaar! Via onze offertedienst brengen we je verder in contact met installateurs actief in je regio. Vul daarvoor het onderstaande formulier in:

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen