Waterontharder-expert.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Waterontkalker kiezen

Een waterontkalker kiezen, hoe pak je dat aan? Eerst en vooral is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijkheden, om op basis daarvan een keuze te maken. In dit artikel geven we je een overzicht van de verschillende soorten waterontkalkers en helpen we we je op weg in je keuzeproces.

Ga snel naar:
Soorten volgens aansturingsprincipe
Soorten volgens onthardingsmethode
Soorten volgens gebruik
CONCLUSIE: welke waterontharder kiezen?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wat is een waterontkalker?

Een waterontkalker, ook wel waterontharder of waterverzachter genoemd, vermindert kalkvorming in waterleidingen en huishoudtoestellen. Het filtert het water door onder meer de stoffen magnesium en kalk die water hard maken eruit te halen. Resultaat: zachter en gezonder drinkwater, zachter aanvoelende kledij, geen kalkresten bij het douchen, geen kalkaanslag op kranen, enz. Lees hier meer over de werking.

 

 

Soorten waterontkalkers

De soorten waterontkalkers kan je op verschillende manieren opsplitsen. Wij geven een overzicht van de mogelijkheden volgens aansturingsprincipe en volgens onthardingsmethode.

 

1. Volgens aansturingsprincipe

Hierbij onderscheiden we 2 grote groepen.

 • Mechanische waterontkalkers

  Dit traditionele systeem werkt op basis van waterdruk. Het regenereert of spoelt zichzelf automatisch vanaf er een bepaalde hoeveelheid water is verbruikt of op vaste tijdstippen. Ook als je bijvoorbeeld op vakantie bent. Daardoor verbruikt het soms onnodig water en zout. Het mechanische aansturingssysteem leent zich perfect voor huishoudens met een relatief vast waterverbruik.

  Prijs: vanaf 1.000 euro (incl. plaatsing, excl. btw). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 • Elektronische waterontkalkers

  Dit elektrische systeem werkt op basis van een slim kalendersysteem. Het regenereert of spoelt zichzelf daarbij op door jou ingestelde tijdstippen. Daardoor zijn er geen onnodige spoelingen en blijft het zoutverbruik eerder laag. Het elektronische aansturingssysteem leent zich perfect voor huishoudens met een onregelmatig verbruik.

  Prijs: vanaf 1.600 euro (incl. plaatsing, excl. btw). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

2. Volgens onthardingsmethode

Je kan de soorten waterontkalkers ook opsplitsen volgens de methode waarop ze hard water omzetten in zacht water. We onderscheiden drie manieren:

 • Waterontharding via ionenuitwisseling

  Waterontkalkers die werken via ionenuitwisseling komen het vaakst voor. Het is een uiterst efficiënte en effectieve methode om water te ontharden. Daarbij worden in een cilinder met harskorrels de calcium- en magnesiumionen in het water uitgewisseld voor natriumionen. Zijn de harskorrels verzadigd, dan worden ze via het zoutwater in het zoutreservoir schoongespoeld (geregenereerd). De ionenuitwisseling kan daarna weer optimaal verder gaan.

 • Waterontharding via omgekeerde osmose

  Deze methode wordt vooral toegepast binnen industriële toepassingen, zoals fabrieken of laboratoria. Daarbij filtert de waterverzachter niet alleen kalk. Maar ook zouten, mineralen en eventueel andere verontreinigingen.

 • Waterontharding via elektromagnetisme

  Deze methode werkt op basis van sterke magneten. Wat zou zorgen voor minder kalkaanslag. De werking ervan is echter niet wetenschappelijk bewezen.

 

Wat is de totale kostprijs voor een gemiddeld gezin?

Voor een waterontkalker, installatiekosten meegerekend, betaalt een gezin van 4 een gemiddelde prijs tussen 1.000 en 2.000 euro. Benieuwd naar de beste oplossing en prijs voor jouw situatie? Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend offertes van gespecialiseerde installateurs die actief zijn in jouw regio. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Waterontkalker kiezen volgens gebruik

Hou bij je keuze voor een waterontharder ook rekening waarvoor je hem wil gebruiken.

 

1. Huishoudelijk gebruik

Hier volstaat een waterverzachter met een gemiddelde inhoud van 30 liter. De meeste ontkalkers voor particulieren beschikken over een ingebouwd zoutreservoir en een harscilinder. Doorgaans worden ze in de kelder of garage achter de watermeter aangesloten. Handige types voor huishoudens zijn: compacte waterverzachters en duo waterverzachters met een apart zoutreservoir.

 

2. Professioneel gebruik

Er bestaan installaties op maat van kleine bedrijven, zoals: slagers, scholen en restaurants. Ze werken op dezelfde manier dan waterontkalkers voor huishoudelijk gebruik. Maar beschikken over een grotere capaciteit.

 

3. Industrieel gebruik

Speciaal ontworpen voor grote gebouwen, waaronder: ziekenhuizen, industriële bedrijven of hele appartementsblokken. Deze toestellen beschikken over een extra grote capaciteit en meerdere harscilinders. Ze werken ook een stuk sneller dan de huishoudelijke en professionele varianten.

 

Een professionele installateur helpt je met oplossingen op maat en zorgt voor een correcte plaatsing. Vraag hier advies of een vrijblijvende offerte.

 

waterontkalker-gebruik

CONCLUSIE: welke waterontharder kiezen?

Een waterontharder kiezen kan op basis van verschillende factoren: op basis van prijs, capaciteit, aansturing, verbruik, … Om zeker te zijn van de beste waterontharder voor jouw situatie, weeg je die verschillende factoren best goed tegenover elkaar af, rekening houdend met je verbruik, budget, hardheid van het water in je gemeente, …

Hoe ben ik zeker van de juiste keuze? Een ervaren installateur van waterontharders heeft de nodige kennis en ervaring om je hierbij te helpen. Hij doet een wateranalyse, analyseert je waterverbruik, luistert naar je wensen, … om je zo te adviseren over het toestel dat het best past bij jouw situatie. Vergelijk vrijblijvend voorstellen van verschillende waterontharder installateurs via onze gratis offerteservice:

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen