Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Soorten waterontharders

Er zijn verschillende soorten waterontharders op de markt. Wil je genieten van de voordelen van zacht leidingwater? Dan vergelijk je best de verschillende types om te weten welke waterverzachter het meest geschikt is in jouw situatie. Maar wat is belangrijk bij de aankoop van zo’n toestel? In dit artikel lees je meer over de verschillende types waterontharders, hun prijzen en voor- en nadelen.

Ga snel naar:
OPTIE 1: waterontharder met zout
OPTIE 2: waterontharder zonder zout
CONCLUSIE: hoe kies ik de juiste waterontharder?
Vergelijk gratis en vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Waarom een waterontharder kopen?

Heeft je leidingwater een hoge hardheid? Dan is het een goed idee om een waterverzachter te kopen. Zo geniet je optimaal van de volgende voordelen:

 • Lagere stookkosten: als de waterleidingen van je verwarmingsinstallatie geen kalk meer bevatten, zullen je verwarmingstoestellen optimaal werken en bespaar je tot wel 20% op je energiekosten.
 • Geen kalkaanslag: met een kwaliteitsvolle waterontharder is je water 100% kalkvrij. Zo heb je nooit last van bv. doffe kalkaanslag op je kranen, opgedroogde waterspetters op het doucheraam, …
 • Minder was- en onderhoudsproducten: waspoeder, zeep, glansmiddelen, … werken allemaal beter in zacht water. Je zal er dus veel minder van moeten gebruiken om hetzelfde resultaat te verkrijgen.
 • Lekkerder kraanwater: kalk smaak je in je water. Met een waterontharder zal je meteen het verschil proeven wanneer je kraanwater drinkt of thee en koffie maakt met kalkvrij water.
 • Goed voor de huid: zeep lost minder goed op in hard water. Er ontstaat dan een soort residu van zeep en mineralen. Als je je water onthardt, heb je een soepele huid als je uit de douche komt.

Meer weten over de verschillende soorten waterontharders? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende vakmannen actief in jouw buurt via onze offerteservice.

waterontharder installatie

 

 

OPTIE 1: waterontharder met zout

Een waterontharder met zout werkt via een cilinder met harsfilters die kalk uit het water halen. Ze wisselen kalk- en magnesiumionen met natriumionen. Zo zet het toestel hard water om in zacht water. Na verloop van tijd moet de cilinder gespoeld worden met zout water om de kalk en het magnesium uit de filter te halen.

Er zijn 2 soorten waterontharders met zout: de elektronische en de mechanische. Het grootste verschil zit in de spoelfrequentie met zout water:

 1. Elektronische waterontharder: bij dit elektrische type gebeurt het spoelen met zout water (regenereren) volumegestuurd. Zo voorkom je onnodige spoelingen en bespaar je dus op je water- en zoutverbruik. Dit soort waterontharder is vooral aangeraden als je waterverbruik variabel is.
 2. Mechanische waterontharder: bij dit mechanische type gebeurt de regeneratie tijdsgestuurd. Het spoelen met zout water vindt dus plaats op vaste tijdstippen, ongeacht het volume onthard water. Om geen onnodige kosten voor water en zout te maken, is dit type ontharder vooral aangeraden als je waterverbruik het hele jaar vrij constant is.

 

Voor- en nadelen waterontharder met zout (vs. zonder zout)

 • Betrouwbaar & efficiënt: in tegenstelling tot een waterverzachter zonder zout haalt de variant met zout de kalk echt uit het water. Het toestel werkt dus efficiënt en is betrouwbaar. Kortom, wil je 100% zeker zijn van zacht water? Dan kies je sowieso voor een professionele waterverzachter met zout.

 

 • Duurder: een waterontharder met zout kopen vergt een grotere investering dan een toestel zonder zout. Tegenover die meerprijs staat natuurlijk wel een efficiëntere werking.
 • Meer onderhoud: afhankelijk van je waterverbruik zal je het regeneratiezout minstens 1 keer per jaar moeten aanvullen. Je laat je waterontharder met zout best ook jaarlijks nakijken om defecten en een minder efficiënte werking te voorkomen.
 • Complexere plaatsing: een magnetische waterontharder plaats je gewoon rond je waterleiding. Bij het installeren van een waterontharder met zout komt iets meer kijken. Daarom laat je die klus beter over aan een gespecialiseerde installateur.

 

Prijs waterontharder met zout

Er bestaan 2 soorten waterontharders met zout: de elektronische en mechanische. Hoeveel deze types kosten hangt af van de capaciteit, het merk, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, … Voor een elektronische waterontharder betaal je gemiddeld € 1.600 à 2.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Een mechanische waterverzachter is budgetvriendelijker en kost € 1.000 à 1.400 (excl. btw en incl. plaatsing).

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor jouw waterontharder? Vraag dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij verschillende vakmannen.

 

Wil je graag een waterontharder met zout kopen?

Een waterontharder met zout is een efficiënte manier om kalk uit je water te halen. Een vakman staat je met plezier bij met vragen over welke soort waterontharder je best koopt. Naast advies op maat zorgt hij ook voor een correcte plaatsing, een tijdig onderhoud van je toestel, enz.

Wil je prijzen, adviezen, … vergelijken? Vraag dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij vakmannen in jouw buurt via onze offerteservice.

 

waterontharder scherm

 


OPTIE 2: waterontharder zonder zout

Een waterverzachter zonder zout haalt geen kalk uit het water. Afhankelijk van het soort toestel zorgt een fysisch proces of een chemische reactie ervoor dat magnesium- en calciumionen geen verbindingen aangaan. Daardoor blijft kalk gewoon in het water rondzweven in plaats van zich af te zetten op de leidingen. Voorbeelden zijn: magnetische waterontharders, waterverzachters met CO₂-injectie, met polyfosfaten, …

 

Voor- en nadelen waterontharder zonder zout (vs. met zout)

 • Budgetvriendelijk: een waterontharder zonder zout is een budgetvriendelijke optie. Over het algemeen ligt de prijs lager dan die van een mechanische waterverzachter.
 • Onderhoudsvrij: de zoutloze waterverzachters zijn nagenoeg onderhoudsvrij. Bij sommige systemen zijn na verloop van tijd sommige onderdelen wel aan vervanging toe.
 • Snelle plaatsing: een toestel zonder zout kan je in de meeste gevallen probleemloos zelf plaatsen. Bij een ontharder met zout zijn er meer aandachtspunten en is de ervaring en expertise van een gespecialiseerde installateur geen overbodige luxe.

 

 • Minder efficiënt: de doeltreffendheid van waterontharders zonder zout is nog altijd niet bewezen. De kalk blijft namelijk aanwezig in het leidingwater. Een waterontharder met zout blijft overduidelijk de meest betrouwbare optie om definitief komaf te maken met kalk.

 

Prijs waterontharder zonder zout

De prijs van een waterontharder zonder zout hangt af van het type, het merk en de capaciteit. Gemiddeld betaal je € 30 à 1.900 (excl. btw en incl. plaatsing).

LET OP: dit is slechts een richtprijs. Wil je graag een prijsvoorstel op maat? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende vakmannen. Start je waterontharder aanvraag hier!

 

TIP: laat je adviseren door een professionele installateur

Twijfel je nog tussen meerdere soorten waterontharders? Neem dan zeker contact op met een gespecialiseerde installateur actief in je buurt. Die geeft je een overzicht van je mogelijkheden op basis van de hardheid van je water, je budget, je waterverbruik, …

Interesse in een waterontharder? Ontvang dan gratis advies en prijzen op maat bij meerdere vakmannen via onze offerteservice.

 


CONCLUSIE: hoe kies ik de juiste waterontharder?

Welke soort waterontharder is het meest geschikt voor jouw situatie? Hieronder enkele aandachtspunten om rekening mee te houden:

 • Aansturing: waterontharders met zout hebben verschillende aansturingen. Zo werkt een mechanische waterverzachter tijdgestuurd en spoelt die op regelmatige tijdstippen. Een elektronisch toestel zal spoelen op basis van een bepaald volume onthard water.
 • Prijs: er bestaan verschillende soorten waterontharders in verscheidene prijsklassen. De meest betaalbare zijn de waterverzachters zonder zout en de mechanische toestellen. Een elektronische waterverzachter met zout is iets duurder, maar zorgt voor een grotere besparing qua water- en zoutverbruik.
 • Capaciteit: bij waterontharders met zout is capaciteit een belangrijke factor. Is de waterhardheid hoog in jouw regio of heb je een hoog waterverbruik? Dan moet je er rekening mee houden dat je een ontharder zal nodig hebben met een hogere capaciteit.
 • Installatie: een waterontharder zonder zout is flexibel qua installatie. Maar de variant met zout kan je niet zomaar overal plaatsen. Je installeert het toestel best ergens waar het leidingwater je woning binnenkomt. Plaats je een elektronische waterverzachter? Dan heb je ook een stroomaansluiting nodig.
 • Onderhoud: de onderhoudskosten bij een waterontharder zonder zout zijn vrij beperkt. Bij toestellen die werken op zout moet je regelmatig zout bijvullen en de onderdelen laten nakijken. Zijn er herstellingen nodig? Dan kan de onderhoudskost oplopen.


TIP: op zoek naar een installateur voor je waterontharder? Vraag dan gratis en vrijblijvend meerdere prijsvoorstellen aan bij verschillende installateurs in jouw buurt via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen