Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Nadelen waterontharder

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan de installatie van een waterontharder, maar hoe zit het met de waterontharder nadelen? In dit artikel vind je een overzicht van de vermeende nadelen van een waterontharder, ontdek je of ze kloppen en welke voordelen er tegenover staan. Zo kan je een goede afweging maken en beslissen of een waterontharder nuttig is voor jou.

 

Wat zijn mogelijke waterontharder nadelen?

Nadeel 1: een waterontharder is niet goedkoop
Nadeel 2: een periodiek waterontharder onderhoud is nodig
Nadeel 3: een waterontharder maakt geluid
Nadeel 4: er moet een afvoer aanwezig zijn
Nadeel 5: je moet af en toe het waterontharder zout bijvullen

Lees verder ook:
CONCLUSIE: wel of geen waterontharder installeren?
Misverstanden over waterontharders
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang offertes voor waterontharders

 

1. Een waterontharder is niet goedkoop

Om inzicht te krijgen in de prijs van een waterverzachter is het belangrijk om rekening te houden met de prijs van de installatie en de kosten van het onderhoud:

 

Prijs waterontharder: vanaf € 1.000

De prijs van een waterontharder is vooral afhankelijk van het type:

 • Prijs mechanische waterontharder: € 1.000 à 1.400 (incl. plaatsing en excl. btw)
 • Prijs elektronische waterontharder: € 1.600 à 2.000 (incl. plaatsing en excl. btw)

LET OP: de prijs is ook afhankelijk van het volume van de waterverzachter. Voor een gezin van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik ligt de prijs voor een waterverzachter gemiddeld tussen € 1.000 en 2.000 (incl. plaatsing en excl. btw). Ontvang een prijs op maat voor jouw woonsituatie.

 

Kosten onderhoud waterontharder

Een waterverzachter voorzie je best om de 1 à 2 jaar van een onderhoudsbeurt. Dat kost gemiddeld € 60 à 100 (incl. btw). De prijzen kunnen oplopen als je ook onderdelen moet laten vervangen of het zout laat bijvullen. Reken op gemiddeld € 30 à 50 per jaar voor waterontharder zout. Het waterontharder zout kan je zelf bijvullen of overlaten aan de vakman die je onderhoud uitvoert.

 

Welk voordeel staat hier tegenover?

Dankzij een waterontharder geniet je van:

 • Minder stroomverbruik: hard water veroorzaakt kalkafzetting in de leidingen waardoor deze dichtslibben en er minder warm water doorheen kan. Om voldoende warmte te kunnen doorgeven aan de verwarmingselementen, is er meer energie nodig. Dankzij een waterverzachter voorkom je dat probleem en daalt je stroomverbruik met zo’n 20%.
 • Huishoudelijke apparaten gaan langer mee: hard water veroorzaakt ook kalkafzetting in de koffiemachine, vaatwasser, wasmachine… Daardoor functioneren ze na verloop van tijd niet meer optimaal, verbruiken ze meer stroom en gaan ze ook minder lang mee. Dankzij een waterverzachter gaan huishoudtoestellen wel 30% langer mee.
 • Minder verbruik van zeepproducten: met een waterontharder moet je minder zeepproducten zoals vaatwastabletten, glansmiddel, waspoeder… aanschaffen. Deze werken namelijk beter bij zacht water. Dankzij een waterontharder kan je het verbruik van zeep en andere detergenten met zo’n 30% tot 50% verlagen.

CONCLUSIE: tegenover de investering staat dus ook een mooie besparing. Benieuwd naar de prijs van een waterontharder voor jouw situatie? Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen.

 

2. Een periodiek waterontharder onderhoud is nodig

Hoewel het niet verplicht is, is een jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud van je waterontharder wel aangeraden. Bij zo’n onderhoud worden verschillende zaken uitgevoerd: kapotte onderdelen vervangen, aangekoekt zout verwijderen, ontharder ontsmetten en goed afstellen…

Een onderhoudsbeurt kost gemiddeld € 60 à 100 (incl. btw). Je kan ook een onderhoudscontract afsluiten met een vakman, wat op termijn meestal goedkoper is dan afzonderlijke onderhoudsbeurten. Bovendien ben je er zeker van dat jouw waterverzachter regelmatig nazicht krijgt.

 

Welk voordeel staat hier tegenover?

Je kan enkel genieten van alle voordelen van een waterontharder (lager stroomverbruik, geen kalkafzetting, langere levensduur van huishoudapparaten…) als de waterverzachter zelf ook goed werkt. Dankzij een onderhoud blijft je toestel optimaal werken en komen eventuele schade en defecten ook sneller aan het licht.

TIP: prijzen vergelijken voor een eenmalig onderhoud of een onderhoudscontract op maat van jouw toestel kan eenvoudig via onze gratis offerteservice.

 

3. Een waterontharder maakt geluid

Niet tijdens de normale werking, maar wel tijdens het regenereren kan een waterontharder meer geluid maken. Tijdens de regeneratie wordt de ionenwisselaar in de waterverzachter schoongespoeld door er zout water door te laten stromen. Zeker wanneer dit proces ’s nachts plaatsvindt, kan het vervelend zijn.

 

Welk voordeel staat hier tegenover?

De regeneratie is noodzakelijk opdat de waterontharder optimaal kan blijven werken. Een eenvoudige manier om het geluid tegen te gaan, is de waterverzachter op een afgeschermde plek plaatsen, bv. in de kelder of garage.

Verder kan je ook kiezen voor een waterverzachter met tijdgestuurde regeneratie, waarbij de regeneratie gebeurt op een vast tijdstip dat je zelf kan instellen. Dit type ontharder verbruikt wel iets meer zout dan een toestel met volumegestuurde regeneratie.

CONCLUSIE: door slim te kiezen hoef je niet te vrezen voor vervelend geluid op ongepaste momenten. Een installateur helpt je de meest geschikte waterontharder te vinden voor jouw situatie en wensen. Vergelijk gratis advies en prijsvoorstellen op maat.

 

4. Er moet een afvoer aanwezig zijn

Een ander mogelijk nadeel van een waterontharder is dat het toestel altijd bij een afvoer geplaatst moet worden. Zo kan het zoute spoelwater naar de riolering worden geleid. Er is ook een verbinding met de waterleiding nodig. Is dat niet voorhanden? Dan kan de installatie van de waterverzachter ingewikkelder en duurder worden omdat de afvoer en verbinding met de waterleiding opnieuw moeten worden aangelegd.

 

Welk voordeel staat hier tegenover?

Wil je een waterontharder plaatsen, maar is er geen afvoer voorhanden? Dan is dat enkel op het moment van de installatie vervelend. Daarna kan je jarenlang genieten van de voordelen van een waterontharder.

TIP: een installateur informeert je op voorhand over de installatie en welke werken daarbij komen kijken. Bovendien zorgt hij voor een correcte plaatsing van de waterontharder. Ontvang advies en offertes op maat.

 

5. Je moet af en toe het waterontharder zout bijvullen

Een waterverzachter bestaat uit een ionenwisselaar (harscilinder) met daarin harskorrels die de kalk- en magnesiumionen uit het hard water halen en wisselen met natriumionen. Na verloop van tijd raken de harskorrels verzadigd en moeten ze schoongespoeld worden met zout water (= regenereren).

Opdat de regeneratie kan blijven gebeuren, moet je af en toe het zout voor de waterontharder bijvullen. Hoe vaak je het zout moet bijvullen, is afhankelijk van hoe intensief de waterontharder gebruikt wordt. Bij de nieuwste generatie ontharders moet je dat doorgaans slechts 1 à 2 keer per jaar doen. Reken op € 30 à 50 aan zout per jaar. Het waterontharder zout bijvullen kan je zelf doen of je kan het laten bijvullen tijdens een onderhoudsbeurt.

 

Welk voordeel staat hier tegenover?

Het bijvullen van het zout voor de waterontharder zie je best als een manier om je toestel optimaal te laten werken. Zonder zout kan een waterverzachter namelijk geen kalk meer uit het water halen.

 

CONCLUSIE: wel of geen waterontharder installeren?

Als je het volledige plaatje bekijkt, kan je stellen dat de voordelen opwegen tegen de nadelen van een waterontharder. Tegenover de vermeende nadelen van onthard water staat er overigens ook altijd een oplossing of ander voordeel tegenover. We kunnen dus stellen dat het zeker de moeite waard is om een waterontharder te kopen wanneer je te maken hebt met hard water in je woning.

TIP: om zeker te zijn of je een waterverzachter nodig hebt, kan een installateur bij jou thuis langskomen om een gratis wateranalyse te doen, je waterverbruik te analyseren, je vragen en wensen te bespreken… Vervolgens geeft hij advies op maat en bezorgt je een prijsvoorstel. Vind een installateur in jouw buurt.

 

Lees onder de foto meer over de misverstanden & FAQ rond waterontharders.

waterontharder nadelen

Misverstanden over waterontharders

Naast de voor- en nadelen van een waterontharder, zijn er ook enkele misverstanden rond waterverzachters. Wij verklaren waarom volgende beweringen onwaar zijn.

 

Misverstand 1: een waterontharder is slecht voor de leidingen

Zacht water zou corrosief en daardoor slecht zijn voor de leidingen en warmwaterapparatuur. Er is echter een groot verschil tussen natuurlijk zacht water en zacht water uit een waterverzachter. Natuurlijk zacht water heeft van zichzelf een lagere zuurtegraad (pH). Dat zuur water is inderdaad corrosief. Ons leidingwater daarentegen is van zichzelf niet zuur maar pH-neutraal.

In een waterontharder worden de calcium- en magnesiumionen in dat leidingwater vervangen door natriumionen. Daarbij verandert er niets aan de zuurtegraad. Onthard water heeft dus geen corrosieve eigenschappen, waardoor een waterontharder niet slecht is voor de leidingen. Integendeel, uit onderzoek blijkt dat zacht water de corrosie van leidingen eerder vertraagt dan versnelt.

 

Misverstand 2: onthard water is slecht voor het milieu

Omdat het afgevoerde spoelwater dat rijk is aan zout in de rivieren terecht komt, zou een waterontharder slecht zijn voor het milieu. Vooraleer het zoute spoelwater echter in rivieren terecht komt, wordt het vermengd met het andere afvalwater waardoor het dus verdund wordt. Bovendien is zout een natuurlijk en afbreekbaar product.

Ook weegt het niet op tegen alle positieve effecten die een waterontharder heeft op het milieu: je moet minder schadelijke schoonmaakproducten en detergenten gebruiken, je huishoudtoestellen die werken met water verbruiken minder stroom én gaan langer mee, …

 

Misverstand 3: een waterontharder is slecht voor de gezondheid

Een waterontharder haalt calcium- en magnesiumionen uit hard water en ruilt ze in voor natriumionen. Een waterverzachter zou daarom ongezond zijn omdat ons lichaam die calcium- en magnesiumionen nodig heeft. Te veel natrium in het water zou ook een hoge bloeddruk kunnen veroorzaken en het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Er zijn echter geen bewezen nadelen van een waterontharder op de gezondheid.

Onthard water bevat inderdaad iets meer natrium en iets minder calcium en magnesium dan hard water, maar de verschillen zijn veel te klein om een effect te hebben op de gezondheid. Een evenwichtige inname van calcium en magnesium staat of valt met een evenwichtige voeding, niet met het drinken van water. Op onze gezondheid heeft de hardheid van water vrijwel geen effect. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevestigt dat onthard water op basis van ionenuitwisseling geschikt is voor consumptie.

 

FAQ: veelgestelde vragen over waterontharder nadelen

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond mogelijke nadelen van waterontharders. • Veroorzaakt een waterontharder een vieze smaak van het water?
  Door een waterontharder kan de smaak van water anders zijn. Doordat het minder calcium en magnesium bevat, is de smaak van onthard water iets ‘zachter’ en minder bitter dan van hard water. Of je dat als een nadeel van onthard water ziet, hangt af van je eigen voorkeuren.


 • Zijn er nadelen verbonden aan een magnetische waterontharder?

  Een magnetische waterontharder is eigenlijk een soort van magneet die rond je waterleiding geplaatst wordt. Het creëert zo een magnetisch veld dat kalk in het water kristalliseert. Daardoor stroomt het gewoon mee met het water zonder zich af te zetten op de leidingen. In principe is een magnetische waterontharder dus geen echte ‘waterontharder’ omdat het de kalk niet uit het water haalt. Het doet kalk gewoon rondzweven in het water waardoor kalkafzetting vermeden wordt.

  Een magnetische waterontharder is een eigenlijk een waterontharder zonder zout of zonder afvoer.

  Het voordeel? Ze zijn zijn goedkoper, makkelijker te plaatsen en hebben weinig tot geen onderhoud nodig.
  Het nadeel? De doeltreffendheid van deze waterverzachters is nog onvoldoende bewezen.

  TIP: een waterontharder installateur kan je uitgebreid informeren over de mogelijkheden van ontharders met of zonder zout en afvoer en adviseren over de beste keuze voor jouw situatie. Ontvang advies op maat. • Hoe kies ik een goede waterontharder?
  Met de juiste waterverzachter geniet je van heel wat voordelen, die sterker doorwegen dan de nadelen. Om een geschikt toestel te vinden, kan je best meerdere waterontharders vergelijken met elkaar. Hou daarbij zeker rekening met verschillende factoren zoals het type, het verbruik, de capaciteit, de prijs… Kies tot slot ook zeker een waterontharder die is afgestemd op je waterverbruik en waterhardheid. Voor advies op maat over het meest geschikte toestel, kan je altijd een beroep doen op een erkende installateur. Vind installateurs in jouw regio via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen