Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Regenereren waterontharder

De ionenwisselaar in een waterontharder, die het hard water omzet in zacht water, raakt na verloop van tijd verzadigd met kalk en magnesium. Door de waterverzachter te regenereren wordt de ionenwisselaar schoongespoeld zodat deze terug optimaal zijn werk kan doen. Wat gebeurt er tijdens deze regeneratie? Waarom en wanneer is het nodig? Hoe gaat het in zijn werk? … Ontdek het hier.

Ga snel naar: Wat is regenererenBelangHoe vaak is het nodig?TechniekenVeel gestelde vragen

 

 

Wat is regenereren en waarom is het belangrijk?

De meeste waterontharders werken via het principe van ionenuitwisseling. De waterverzachter bevat dan een ionenwisselaar (=harscilinder) met daarin harskorrels die hard water omzetten in zacht water. Hoe? De harskorrels filteren de kalk- en magnesiumionen uit het hard water en wisselen ze met natriumionen.

Na verloop van tijd zullen alle natriumionen uitgewisseld zijn met kalk- en magnesiumionen. De ionenwisselaar is dan verzadigd met kalk en magnesium waardoor hij hard water niet langer kan ontharden.

De oplossing? De waterontharder regenereren.
Dat betekent simpelweg de ionenwisselaar schoonspoelen door er zout water te laten doorstromen. De verzamelde kalk- en magnesiumionen in de waterverzachter worden dan uitgewisseld met nieuwe natriumionen uit het regeneratiezout. Het zout water dat nu alle kalk en magnesium heeft opgenomen, wordt uiteindelijk afgevoerd via de riolering.

 

 

Hoe vaak moet een waterverzachter geregenereerd worden?

Gemiddeld moet een waterontharder om de 6 à 7 dagen geregenereerd worden. Welk tijdsinterval optimaal is voor jouw situatie is afhankelijk van volgende 4 factoren:

 

1. De hardheid van het leidingwater

Hoe harder het water, hoe meer kalk en magnesium uit het water gehaald moet worden om het zacht te maken. De natriumionen zullen dus snel uitgewisseld zijn met de vele kalk- en magnesiumionen waardoor de ionenwisselaar verzadigd raakt. Komt er bij jou zacht of hard water uit de kraan? Lees er hier meer over.

 

2. De inhoud van de ionenwisselaar

Hoe meer harskorrels er in de ionenwisselaar zitten, hoe meer natriumionen uitgewisseld kunnen worden met kalk- en magnesiumionen én dus hoe meer hard water er onthard kan worden.

 

3. Jouw Waterverbruik

Hoe meer water je verbruikt, hoe meer water onthard moet worden. De waterverzachter moet dus meer werken dan bij een lager waterverbruik en zal daardoor ook sneller verzadigd zijn.

 

4. De instelling van de resthardheid

Water dat de waterontharder verlaat is volledig onthard. Sommigen willen echter geen volledig onthard water en mengen het ontharde water via een mengventiel met hard water. Wil je jouw water niet volledig laten ontharden, dan moet de waterontharder minder hard werken (minder kalk- en magnesiumionen uit het water filteren). Hij zal dan ook minder snel verzadigd raken.

 

Vraag je je af of jouw waterverzachter goed is ingesteld op maat van jouw situatie? Of ben je gewoon op zoek naar een (nieuwe) waterverzachter? Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan bij erkende installateurs uit jouw regio via de offertepagina.

 

regenereren

 

Technieken regeneratie waterontharder

Er bestaan verschillende technieken om het regeneratiemoment van een waterverzachter te bepalen, elk met hun eigen voor- en nadelen.

 

1. Tijdgestuurd regenereren

Het regenereren gebeurt hierbij na een vast aantal dagen, op een vast tijdstip. Aangezien het geen rekening houdt met het werkelijke waterverbruik, is dit de meest verspillende techniek. Start de regeneratie te vroeg, dan verspil je onnodig regeneratiezout en spoelwater. Start de regeneratie te laat, dan raakt de ionenwisselaar verzadigd en wordt hard water niet langer onthard.

» Meest verspillende techniek

 

2. Volumegestuurd regenereren

Hierbij start de regeneratie zodra er een bepaalde hoeveelheid water gebruikt/onthard is. Het voordeel is dat er maximaal gebruik gemaakt wordt van de uitwisselingscapaciteit van de ionenwisselaar. Het nadeel is dat het volume altijd overschreden wordt terwijl iemand water gebruikt. Tijdens het regenereren wordt water niet onthard en dus zal een deel van de wasbeurt met hard water gebeuren. Dat is toch het geval bij simplex waterontharders met 1 ionenwisselaar. Bij een duplex waterontharder (2 ionenwisselaars) valt dat nadeel weg. De ene ionenwisselaar zal dan zacht water leveren terwijl de andere geregenereerd wordt.

Waterverzachters met deze techniek bevatten meestal ook een ‘volume uitgesteld’ techniek. Ook daarbij bepaalt de hoeveelheid gebruikt/onthard water het regeneratiemoment. Alleen start het regenereren niet meteen maar op een later moment, wanneer de inwoners er geen last van hebben (bvb. ’s nachts).

» Vrij nauwkeurige techniek

 

3. Waterontharder regenereren o.b.v. sensor

Hierbij meet een sensor de hardheid van het water. Op basis van die meting wordt bepaald wanneer de ionenwisselaar verzadigd raakt en regenereren noodzakelijk is. In tegenstelling tot de andere technieken, die geen rekening houden met de wisselende hardheid van het water, is dit de minst verspillende methode.

» Minst verspillende, meest nauwkeurige techniek

 

Van plan een waterverzachter te installeren? Denk dan goed na over de regeneratietechniek van jouw toestel. Een vakman staat jou met zijn kennis en ervaring graag bij in het maken van de juiste beslissing. Vrijblijvend advies en prijzen op maat aanvragen bij erkende installateurs van waterontharders kan via de offertepagina

 

regeneratie waterontharder

 

Veel gestelde vragen

Ook interessant om te weten omtrent de regeneratie van een waterontharder:

 

1. Hoelang duurt de regeneratie?

Vooral het type waterontharder is bepalend voor de duur. Bij een waterontharder met een grote harscilinder (=ionenwisselaar) en dus veel harskorrels zal het regenereren vanzelfsprekend langer duren dan bij een kleiner model. Bij de kleine modellen kan je rekenen op een 20-tal minuten. Bij grotere waterontharders kan de regeneratie meer dan een uur in beslag nemen.

 

2. Geeft een waterverzachter zacht water tijdens de regeneratie?

Ook dat is afhankelijk van het type waterverzachter. Een simplex model met 1 harscilinder levert tijdens het regenereren geen zacht water. Een duplex model met 2 harscilinders doet dat wel. De ene ionenwisselaar zal dan zacht water leveren terwijl de andere geregenereerd wordt.

 

3. Hoeveel zout verbruik je tijdens het regenereren?

Bij de regeneratie van een waterontharder wordt water in het zoutreservoir gepompt waarna een deel van het zout in dat reservoir oplost. We legden al uit dat dat zout water gebruikt wordt om de ionenwisselaar te regenereren. Hoeveel zout daarbij precies gebruikt wordt is afhankelijk van de instellingen van de besturing en de inhoud van de ionenwisselaar. Hoe groter de ionenwisselaar, hoe meer zout er nodig is om deze te spoelen. Meer weten over het zout voor een waterontharder (belang, prijzen, soorten, …)? Lees er hier meer over.

 

TIP: Zout speelt een heel belangrijke rol in de werking van een waterverzachter. Het zorgt ervoor dat verzadigde harskorrels kunnen regenereren. Het is daarom belangrijk om het zoutreservoir regelmatig te reinigen om een optimale werking te garanderen. Vraag dit zeker na bij de vakman die instaat voor het onderhoud van jouw waterontharder. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via onderstaand offerteformulier.

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen