Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterontharder magneet

Hard leidingwater kost je jaarlijks handenvol geld: hogere stookkosten, kortere levensduur van je huishoudelijke apparaten, hoger verbruik van zeepproducten, … Veel mensen zoeken hun heil in een waterontharder magneet om dat probleem te verhelpen. Maar werkt zo’n magnetische waterontharder wel echt? En wat is het verschil met een ontkalker op basis van zout?

Ga snel naar:
Eigenschappen kalk magneet
Prijs waterontharder magneet
Alternatief: waterontharder met zout
Waarom installateur inschakelen?
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang gratis offertes op maat

 

Een waterontharder magneet: onzin of niet?

Voor alle duidelijkheid: in tegenstelling tot een waterontharder met zout haalt een magneet de kalk NIET uit je water. Wat doet zo’n apparaat dan zogezegd wel? Met een elektromagnetisch veld voorkomt het dat calcium- en magnesiumdeeltjes kunnen samenklitten. Zo stromen die deeltjes mee met je leidingwater in plaats van zich af te zetten op je leidingen, huishoudelijke toestellen, …

BELANGRIJK: die uitleg klinkt mooi, maar werkt een waterontharder magneet dan? Er zijn tot op vandaag nog geen wetenschappelijke studies die de werkzaamheid van antikalk magneten aantonen. Kortom, wil je echt zeker zijn van zacht water en de positieve effecten ervan? Dan is en blijft een waterontharder met zout de beste keuze. Ontvang gratis advies op maat!

waterontharder magneet

 

Eigenschappen kalk magneet

Ondanks een gebrek aan bewijs voor de werkzaamheid is een antikalk magneet nog altijd behoorlijk populair. Waarom blijven zulke apparaten verkopen als zoete broodjes? Dat heeft vooral te maken met de volgende eigenschappen:

 • Erg goedkoop: water ontkalken met een magneet kost minder dan met een toestel op basis van zout. Je vindt al kalk magneten vanaf 30 euro (incl. btw). Voor de duurste exemplaren betaal je tot 500 euro (incl. btw).
 • Makkelijk te plaatsen: om een anti kalk magneet te installeren, heb je geen vakspecialist nodig. Je bevestigt zo’n toestel namelijk zelf eenvoudig rond je waterleiding. Dat duurt slechts een paar minuten.
 • Geen onderhoud: een waterontharder met zout laat je het best jaarlijks onderhouden door een gecertificeerde plaatser. Bij een waterontkalker magneet is zo’n jaarlijkse check niet nodig. Meer zelfs, eenmaal de magneet rond je leiding is geplaatst, heb je er geen omkijken meer naar.
 • Geen elektriciteit nodig: kies je voor een elektronische waterontharder met zout? Dan moet je ook rekening houden met het stroomverbruik van zo’n toestel. Bij een ontkalking magneet is dat niet het geval. Zo’n apparaat creëert zijn elektromagnetisch veld zonder elektriciteit nodig te hebben.
 • Geschikt voor alle leidingen: je kan zo’n kalk magneet plaatsen in elke woning. Elke soort waterleiding is namelijk geschikt. Er zijn dus geen specifieke aandachtspunten of valkuilen bij de installatie. Dat is bij een toestel met zout wel het geval (afvoer naar de riolering, stopcontact, …).

 

LET OP:  een kalk magneet is niet de beste keuze!

Klinken die eigenschappen van een anti kalk magneet je als muziek in de oren? Hou er dan rekening mee dat er 1 groot nadeel tegenover staat. Zo’n magneet verwijdert de kalk niet uit je water en de werking is niet bewezen. Kortom, als iets te mooi klinkt om waar te zijn is het dat meestal ook. En dat geldt zeker voor een waterontharder magneet.

Wel zeker zijn van 100% zacht water? Laat je dan zeker informeren over de mogelijkheden van een waterontharder met zout. Een installateur vertelt je graag meer over de werking, de plaatsing, de prijs, … Vergelijk nu offertes voor een toestel met zout!

 

Prijs waterontharder magneet

Een magnetische waterontharder is de goedkoopste oplossing op de markt. De prijzen liggen tussen 30 à 500 euro (incl. btw). De precieze kostprijs hangt vooral af van het merk, het type en de sterkte van de magneet in kwestie.

Interesse in een kalk magneet? Je vindt een uitgebreid aanbod aan zulke magneten in onze webshop!

Alternatief: waterontharder met zout

Wil je de kalk echt uit je leidingwater halen? Dan is een waterontharder met zout nog altijd de meest doeltreffende oplossing. Met een harscilinder zet zo’n toestel de calcium- en magnesiumionen om in natriumionen. Is het hars verzadigd met kalk? Dan volgt een spoeling met zout (regeneratie). Kortom, met zo’n waterontharder ben je 100% zeker van zacht leidingwater en alle voordelen ervan. Je kan kiezen uit 2 types ontharders met zout:

 1. Mechanische waterontharder: dit type werkt niet op elektriciteit, maar op waterdruk. Daardoor gebeuren de spoelingen met zout water op vaste tijdstippen, zonder rekening te houden met het waterverbruik. Zo’n mechanisch toestel is daarom vooral een goede keuze als je waterverbruik tijdens het jaar stabiel is.
 2. Elektronische waterontharder: bij dit type gebeurt de regeneratie met zout water wel op basis van het verbruikte watervolume. Zo vermijd je onnodige spoelingen met zout water en bespaar je dus zowel op regeneratiezout als op water. Een elektronisch toestel is vooral aangewezen als je waterverbruik variabeler is (regelmatig op reis, vaak gasten over de vloer, …).

BELANGRIJK: wil je meerdere waterontharders met zout vergelijken qua merk, type, …? Via onze gratis offerteservice kom je vrijblijvend in contact met meerdere professionele installateurs in je buurt!

 

antikalk magneet of met zout

Waarom installateur inschakelen?

Twijfel je nog tussen een waterontkalker magneet of een waterontharder met zout? Laat dan zeker eens een gecertificeerde installateur langskomen voor een woordje uitleg. Zo krijg je een goed zicht op je mogelijkheden, de voor- en nadelen van beide types toestellen en de prijzen. Dankzij de expertise van zo’n installateur kan je bovendien rekenen op…

 • Advies op maat: een expert analyseert je waterhardheid en stelt dan de meest aangewezen oplossing voor. Bovendien kijkt hij ook naar de best mogelijke locatie voor je waterontharder, welke capaciteit je nodig hebt voor jouw waterverbruik, … Zo maak je de juiste keuzes om jouw water te ontkalken.
 • Professionele plaatsing: na het bepalen van de meest geschikte locatie sluit een vakspecialist je waterontharder in slechts een paar uurtjes aan. Hij installeert onder meer een bypass, sluit het toestel aan op de afvoer, … In een mum van tijd geniet je dus van 100% zacht water.
 • Kwaliteitsvolle toestellen: een installateur werkt enkel met hoogwaardige merken. Zo ben je zeker van een optimale ontkalking, een lange levensduur, een beperkt onderhoud, …
 • Goede service-na-verkoop: bij de meeste waterontharders krijg je een uitstekende garantieregeling. Is er binnen die periode een probleem met je toestel? Dan komt je installateur dat euvel snel en kosteloos verhelpen. Ook voor het jaarlijkse onderhoud van je toestel kan je natuurlijk bij je expert terecht.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten voor de plaatsing van je waterontharder met zout. Dat scheelt een flink stuk op je eindfactuur.

Op zoek naar gecertificeerde installateurs in je buurt? Die vind je snel en eenvoudig via de offerteservice van Solvari. Na een paar werkdagen nemen 2 à 3 experts al contact met je op. Start je aanvraag hier!

FAQ waterontharder magneet

Heb je nog vragen over de zin en de onzin van een waterontharder magneet? Een professionele waterontharder installateur kan al de mythes over zo’n kalk magneet ontkrachten. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen: • Bestaan er nog andere ontkalkers zonder zout?
  Zeker, een waterontharder magneet is niet de enige ontkalker zonder zout. Er zijn ook nog systemen met een CO2-injectie in je leidingwater, met een patroon vol polyfosfaatzouten, met een actieve zinkanode, … De werking van deze systemen is bovendien wel aangetoond, in tegenstelling tot die van antikalk magneten.


 • Is een antikalk magneet het proberen waard?
  Wil je toch een waterontkalker magneet kopen? Ga dan voor 1 van de goedkopere modellen. Zo besteed je niet te veel geld aan een toestel dat geen enkel effect blijkt te hebben. Heb je last van erg hard leidingwater? Dan bespaar je jezelf beter de moeite en kies je best onmiddellijk voor een toestel op basis van zout. Dat is en blijft de beste garantie op zacht leidingwater.


 • Wat zeggen consumentenorganisaties over magnetische ontkalking?
  Zowel Test-Aankoop als de Consumentenbond zijn het roerend eens over antikalk magneten. Het zijn geen echte waterontharders aangezien ze de kalk niet uit je water halen. Daardoor werken ze minder efficiënt. Volgens beide organisaties is een toestel met zout de enige doeltreffende manier om je water 100% te ontharden.


 • Kan ik zelf de werkzaamheid van een kalk magneet testen?
  Absoluut, er zijn verschillende tests op de markt om te kijken of magnetische ontkalking nu echt werkt of niet. Je kan dus zelf de proef op de som nemen. Je zal echter zien dat de waterhardheid met een kalk magneet dezelfde blijft als voorheen.

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen