Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterontharding

Last van kalkaanslag op je kranen, lopen de stookkosten hoog op of gaan je huishoudelijke apparaten steeds sneller achteruit? Dan is een waterontharder zeker aangeraden. Hoe gaat het proces van waterontharding precies in zijn werk? En hoeveel betaal je gemiddeld voor een waterontharder? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen waterontharding
Hoe water ontharden?
Prijzen waterontharder
Hoe waterontharder plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat is waterontharding?

Waterontharding is het proces waarbij je hard water omzet naar zacht water. Met een professionele waterontharder kan je de calcium- en magnesiumionen in je kraanwater inwisselen voor natriumionen. Hoe harder je leidingwater, hoe groter de nood aan waterontharding om je kosten te doen dalen (stookkosten, vervanging van huishoudelijke toestellen, meer zeep en schoonmaakmiddelen, …).

TIP: maak gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk voorstellen voor waterontharders bij 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

waterontharding

 

Voordelen waterontharding

Er zijn veel voordelen verbonden aan waterontharding in je woning. Hieronder een overzicht:

 • Minder stookkosten: kalk zorgt ervoor dat je verwarmingsleidingen dichtslibben. Als gevolg duurt het langer voor je huis volledig is verwarmd en ben je dus meer geld kwijt. Op een termijn van 5 à 10 jaar verliest je verwarmingssysteem ongeveer 20% aan rendement als je geen rekening houdt met kalkaanslag in je leidingen.
 • Minder kalkplekken: doorgaans ga je steeds meer kalkvlekken terugvinden op kranen, in je douche, in de gootsteen, … als de hardheid van je water hoog is. Dit geeft een onverzorgde uitstraling aan je woning die je gemakkelijk oplost door middel van waterontharding.
 • Langere levensduur huishoudelijke apparaten: vooral huishoudelijke apparaten krijgen het zwaar te verduren bij een hoge waterhardheid. Om de goede werking van deze apparaten te garanderen, kan je ze periodiek ontkalken. De meest aangewezen oplossing op lange termijn is echter een professionele waterontharder op maat.
 • Goed voor het milieu: water ontharding is een milieubewuste keuze. Zo hoef je minder te stoken, heb je minder schoonmaakmiddelen nodig om kalk te verwijderen, …

 

Hoe water ontharden?

Doorgaans zijn waterontharders te verdelen in 2 categorieën: waterontharders met zout of waterontharders zonder zout. Daarnaast bestaan er ook magnetische waterontharders om rond je waterleidingen te bevestigen. Hieronder een overzicht van de opties:

 

OPTIE 1: waterontharding door ionenuitwisseling

Waterontharding met zout komt het meest voor en is het meest efficiënt. Hierbij wordt door middel van ionenuitwisseling hard water omgezet in zacht water. Dit is mogelijk door een cilinder met harskorrels, waarin calcium- en magnesiumionen worden omgewisseld met natriumionen. Als die cilinder is verzadigd met kalk, volgt een spoeling met zout water (regeneratie).

 

OPTIE 2: waterontharding door omgekeerde osmose

Een alternatieve methode voor waterontharding is omgekeerde osmose. Hierbij loopt leidingwater door verschillende filters en wordt het onder hoge druk door een halfdoorlatend membraan geleid. Zo filter je effectief kalk uit je water, al vergen dit soort installaties wel meer onderhoud. Ook produceer je hier kleinere hoeveelheden zacht water mee, wat ze geschikter maakt voor industriële toepassingen dan woningen.

 

OPTIE 3: magnetische waterontharding

Waterontharding met magneten heeft volgens fabrikanten een positief effect op het kalkgehalte van je water. Hiervoor plaats je 1 of meerdere sterke magneten om je waterleidingen. Echter is deze werking nog niet wetenschappelijk bewezen en verandert het niks aan de samenstelling van het water. De kalk zweeft namelijk rond in je water, maar is niet verdwenen. Wil je dus zeker zijn van een correcte werking, dan kies je eerder voor een ander type waterontharder.

 

Wat is de beste methode voor waterontharding?

Aangezien de werking van waterontharding met magneten niet wetenschappelijk bewezen is, en omgekeerde osmose alleen geschikt is voor fabrieken of laboratoria, kies je doorgaans voor water ontharding met ionenuitwisseling. Geïnteresseerd in zo’n waterontharder met zout? Vergelijk dan voorstellen van meerdere vakmensen via onze gratis offerteservice.

 

Prijzen waterontharder

De kosten van waterontharding zijn grotendeels afhankelijk van het type ontharder met zout (mechanisch of elektronisch). Uitgaande van een gemiddeld huishouden van 4 personen ligt de gangbare waterontharder prijs tussen € 1.000 à 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing):

Type waterontharderGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Mechanische waterontharder€ 1.000 - 1.400
Elektronische waterontharder€ 1.600 - 2.000

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen prijzen niet alleen per type waterontharder, maar ook van vakman tot vakman. Wat kost een waterontharder binnen jouw woonsituatie? Vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

water ontharding

 

Hoe waterontharder plaatsen?

Heb je de knoop doorgehakt en besloten om een waterontharder te laten plaatsen? Dan zijn er verschillende belangrijke stappen om in je achterhoofd te houden. Hoe gaat een vakman te werk? Een kort overzicht:

 

 1. Locatie bepalen

  Een vakman plaatst de waterontharder waar de waterleiding je woning binnenkomt en net na de watermeter. Hierbij is het belangrijk dat deze waterpas wordt geïnstalleerd, toegankelijk is voor gebruik, niet in de buurt staat van een warmtebron, …

 2. Bypass installeren

  Is de waterontharder eenmaal geïnstalleerd? Dan moet je deze kunnen uitschakelen zonder dat de watertoevoer volledig stopt. Een bypass tussen de waterleiding maakt dit mogelijk. Om hier plaats voor te maken verwijdert de vakman een stukje van je waterleiding.

 3. Waterontharder aansluiten

  Bij het installeren van de waterontharder zijn 2 aansluitingen van belang. 1 slang is bedoeld als aansluiting aan de bypass. Zo kan hard water probleemloos naar je ontharder stromen. Via de 2e slang loopt zacht water dan naar de verschillende waterleidingen in je woning.

 4. Afvoer aansluiten

  De vakman sluit je waterontharder ook aan op een afvoer zodat zout spoelwater kan wegstromen naar de riolering.

 5. Overloop aansluiten

  Kies je voor waterontharding met zout? Dan installeert de vakman ook een overloopaansluiting. Hierdoor kan overtollig water in het zoutvat makkelijk weg stromen indien nodig.

Vrijblijvend voorstellen vergelijken? Maak gebruik van onze offerteservice en vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in je buurt. Zo geniet je van gericht advies, prijzen op maat, … Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen