Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kalk verwijderen tegels

Heb je hard leidingwater? Dan zet die kalk zich af in je cv-leidingen en huishoudelijke apparaten, met hogere energiekosten tot gevolg. Naast een onzichtbare boosdoener is kalkaanslag natuurlijk ook een vloek voor de uitstraling van je woning. Kalk hecht zich bv. snel vast op de tegels in je badkamer en keuken. Hoe kan je die kalk op je tegels verwijderen? En beter nog, hoe voorkom je die kalkaanslag? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Hoe kalk van tegels verwijderen?
Kalk op tegels verwijderen met waterontharder
Waterontharder: gemiddelde kostprijs
Waterontharder kopen: 6 tips
Vergelijk vrijblijvend offertes op maat

 

 

Hoe ontstaat kalkaanslag op je tegels?

Kalkaanslag is eigenlijk een mengeling van magnesiumzouten en calciumcarbonaat. Hoe harder je leidingwater, hoe hoger de concentratie aan deze mineralen. En als je leidingwater verdampt, blijven ze dan achter op je kraanwerk, aanrecht én je badkamer- en keukentegels. Zulke kalkvlekken zijn uiteraard erg ontsierend, zeker bij donkere tegels in je woning.

Wil je kalk van je tegels verwijderen? Dan ontdek je verder in dit artikel een handig stappenplan. Let op, dit is sowieso slechts een tijdelijke oplossing.

Wil je kalkaanslag op je tegels voorgoed voorkomen? Dan lees je verderop meer over de voordelen van een waterontharder.

kalk verwijderen tegels

 

Hoe kalk van tegels verwijderen?

Doffe kalkvlekken in je keuken en badkamer zijn een echte doorn in het oog. Gelukkig kan je die doorgaans zelf wegpoetsen met warm water, een scheutje schoonmaakazijn, groene zeep of een professionele ontkalker. De werkwijze hangt onder meer af van de hardnekkigheid van de kalkaanslag. In de meeste gevallen ga je best als volgt te werk:

 

STAP 1 = kies het meest aangewezen product

Wil je kalk verwijderen van natuursteen tegels? Kalkaanslag verwijderen van zwarte tegels of beige tegels? Hoe hardnekkig zijn de kalkvlekken? Het is belangrijk om een product te gebruiken op maat van jouw keuken- of badkamertegels. Zo zijn agressieve schoonmaakmiddelen niet aangewezen bij zwarte tegels. Dan kies je beter voor een lauw sopje van water en schoonmaakazijn. Eventueel kan je eerst ook nog de meest hardnekkige kalkresten verwijderen met groene zeep en een schuursponsje.

 

STAP 2 = breng het product aan en laat het inwerken

Als je het product hebt aangebracht op de tegels met een zachte doek of een plantenspuit, laat je het goedje best even inwerken. Bij een sopje met schoonmaakazijn volstaat bv. een inwerktijd van 15 à 30 minuten. Hoe hardnekkiger de kalkvlekken, hoe langer je het product laat inwerken.

 

STAP 3 = maak je tegels schoon met een doek

Na het inwerken is het tijd om je tegels grondig schoon te maken met een licht vochtige doek en eventueel na te spoelen met warm water. In de meeste gevallen is de kalkaanslag op je tegels na deze behandeling verdwenen en glanzen ze weer als vanouds.

 

STAP 4 = herhaal dit proces indien nodig

Bij erg hardnekkige kalkvlekken is het niet uitgesloten dat er na 1 grondige poetsbeurt nog altijd kalkresten achterblijven op je tegels. In dat geval kan je deze behandeling nog een keer herhalen tot zelfs de laatste kalksluiers verdwenen zijn.

 

Poetsen beu? Pak de oorzaak van de kalkaanslag op je tegels aan!

Het goede nieuws is dat je kalkaanslag op je tegels zelf kan verwijderen. Het slechte nieuws? De kalk is slechts voor even verdwenen. Zolang er kalk in je leidingwater zit, zal je dus je tegels regelmatig moeten blijven schoonmaken. Als al dat poetswerk je de keel uithangt, is het beter om je water te ontharden met een waterontharder. Verderop in dit artikel lees je er alles over!

Interesse in een waterontharder voor jouw woning? Via Solvari kom je vrijblijvend in contact met gespecialiseerde installateurs in je buurt voor gratis advies en prijzen op maat. Start je aanvraag hier!

 

Kalk op tegels verwijderen met waterontharder

Door kalkaanslag te verwijderen van je tegels pak je natuurlijk de onderliggende oorzaak niet aan: de hardheid van je leidingwater. Na verloop van tijd zullen de kalkvlekken dus onvermijdelijk terugkeren. Wil je niet wekelijks aan de slag met een emmer en vod? Dan investeer je beter in een waterontharder met zout. Zo’n toestel zet je harde water namelijk doeltreffend om in zacht water. Je kan kiezen uit 2 types:

 

1. Mechanische waterontharder met zout

Een waterontharder met zout zorgt voor zacht water door de calcium- en magnesiumionen in te wisselen voor natriumionen. Dat gebeurt via een cilinder met harsfilters. Na een tijdje is dan een spoeling met zout water nodig om de aangekoekte kalk weg te spoelen (regeneratie). Bij dit mechanische type gebeurt die regeneratie op vaste tijdstippen, ongeacht het volume onthard leidingwater.

Een goede keuze als… je waterverbruik vrij constant is, je extra stroomkosten wil vermijden, …

 

2. Elektronische waterontharder met zout

Ook dit elektronische toestel verandert hard water naar zacht water door die wisseling van ionen. Het verschil? In tegenstelling tot een mechanische ontharder op waterdruk gebeurt het spoelen met zout water hier volumegestuurd in plaats van tijdgestuurd. De regeneratie gebeurt dus pas na een bepaald volume onthard leidingwater. Zo bespaar je op je water- én je zoutverbruik.

Een goede keuze als… je waterverbruik variabel is (regelmatig gasten over de vloer, vaak van huis weg, …).

 

Welke waterontharder kies ik het best?

Sowieso kies je best voor een toestel dat werkt met zout. Er bestaan bv. ook magnetische ontharders zonder zout, maar hun doeltreffendheid is allesbehalve bewezen. Of je nu best voor een mechanisch of elektronisch toestel met zout kiest, hangt vooral af van jouw verbruik, de installatiemogelijkheden en je budget.

Advies op maat nodig? Een gespecialiseerde installateur komt bij je langs, analyseert jouw situatie en stelt dan het meest aangewezen toestel voor. Zo ben je zeker van een goede keuze tegen een correcte prijs. Ontvang vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 experts!

 

Waterontharder: gemiddelde kostprijs

De kostprijs van een waterontharder met zout hangt vooral af van het type (mechanisch of elektronisch). Daarnaast spelen ook andere factoren mee als de capaciteit van het toestel, het merk, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, … Gemiddeld mag je per type toestel rekenen op de volgende prijzen:

Soort waterontharderGemiddelde prijs
Elektronische waterontharder€ 1.600 à 2.000 (excl. btw en incl. plaatsing)
Mechanische waterontharder€ 1.000 à 1.400 (excl. btw en incl. plaatsing)

Een totaalprijs voor jouw waterontharder? Vraag dan zeker prijsvoorstellen aan bij meerdere installateurs actief in je buurt. Zo krijg je een goed zicht op die gemiddelde kosten en kan je ook merken, adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Ontvang vrijblijvend 2 à 3 voorstellen van installateurs in je buurt!

 

kalk tegels verwijderen waterontharder

 

Waterontharder kopen: 6 tips!

Wil je voor eens en altijd hardnekkige kalk verwijderen van je tegels? Dan is een waterontharder overduidelijk een uitstekende investering. Maar welk toestel koop je nu het best? We geven je alvast 6 tips om rekening mee te houden voor je tot de aanschaf overgaat:

 

  1. Kies voor een toestel met zout

    Online kom je ook waterontharders zonder zout tegen (bv. magneten). Zulke toestellen halen echter de kalk niet uit je leidingwater. Daardoor is hun efficiëntie veel minder bewezen. Kortom, wil je 100% zeker zijn van zacht water en dus kalkvrije tegels in je woning? Dan ga je best voor een waterontharder met zout.

  2. Zorg voor de juiste capaciteit

    Werk je samen met een ervaren installateur? Goed idee, die stemt namelijk de capaciteit van je toestel af op je waterverbruik en de waterhardheid in jouw woonplaats. Als de capaciteit te laag is, zullen de harskorrels namelijk te snel verzadigd raken. Een capaciteit op maat is dus essentieel voor een optimale en zuinige werking van je waterontharder.

  3. Koop een toestel van een goed merk

    Er zijn verschillende kwalitatieve merken van waterontharders op de markt: Minimax, Delta, Aquacell, … Er is niet zoiets als het ‘beste merk’, maar het blijft belangrijk om voor een bekende fabrikant te kiezen die prat gaat op topkwaliteit. Je betaalt misschien een iets hoger aankoopbedrag, maar je bent wel zeker van een optimale ontharding van je water.

  4. Let op de beschikbare ruimte

    Idealiter plaats je een waterontharder op de plek waar de hoofdwaterleiding je woning binnenkomt. Meestal is dat de garage, kelder of berging. Heb je daar onvoldoende plaats? Dan is het interessant om uit te kijken naar een kleine waterontharder. Zo’n toestel kan je door het compacte design ook plaatsen in een gang- of keukenkast, onder de gootsteen, …

  5. Hoe rekening met het verbruik van het toestel

    Weeg zeker ook het verbruik van de verschillende types waterontharders tegen elkaar af. Zo verbruik je met een elektronisch toestel natuurlijk stroom, maar je bespaart wel op je zout- en waterverbruik. Ga met je gekozen installateur dus zeker na welk toestel het voordeligst is qua verbruik op lange termijn.

  6. Denk aan het vereiste onderhoud

    Veel installateurs bieden ook een onderhoudscontract voor je toestel aan. Vaak is dat interessanter dan afzonderlijke onderhoudsbeurten. Want sowieso vergt een waterontharder idealiter een jaarlijks onderhoud (zout bijvullen, onderdelen tijdig vervangen, …). Vraag zeker naar de voorwaarden bij je gekozen installateur.

De juiste waterontharder kopen? Met een waterontharder ben je niet alleen voorgoed af van kalkaanslag op je tegels, maar bespaar je ook op je energiekosten, verhoog je de levensduur van je huishoudelijke toestellen, … Je komt vrijblijvend in contact met meerdere gespecialiseerde installateurs via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen